Skip to main content

Χρηματιστήριο – Εθνική: Ράλι 6% για τη μετοχή στο τελευταίο διήμερο

Εν αναμονή του placement για το 10% έως 12% του ΤΧΣ

Ισχυρή άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καταγράφει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή του κρίσιμου placement από το ΤΧΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της τράπεζας ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 7,65 ευρώ, έχοντας ως ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 7,7 ευρώ.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από ιδιαίτερα «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περισσότερα από 1,2 εκατ. τεμάχια, αθροιστικής αξίας 9,7 εκατ. ευρώ.

Reuters: Την επόμενη εβδομάδα η πώληση του 10% ώς 12% της Εθνικής Τράπεζας

Σ’ αυτό το χρηματικό ποσό θα πρέπει να προστεθούν και πέντε προσυμφωνημένα πακέτα, συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, κάτι που ανεβάζει τον ημερήσιο τζίρο στα 15,4 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή μεταβολή έρχεται να «κουμπώσει» στο +4,4% της χθεσινής συνεδρίασης (+6,5% η αύξηση στο διήμερο), στην οποία δόθηκε το έναυσμα αντεπίθεσης, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο πιέσεων για την τράπεζα (έφθασε έως τα 7,1 ευρώ).

Την επόμενη εβδομάδα το placement

Σίγουρα, μεγάλο ρόλο σ’ όλα τα παραπάνω διαδραματίζουν οι εξελίξεις γύρω από το placement, με το ΤΧΣ να ετοιμάζεται να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό το 10% έως 12% του εναπομείναντος μεριδίου του (σύνολο 18,3%).

Η διαδικασία θα «τρέξει», εκτός απροόπτου, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδες, με την τιμή του placement να έχει «κλειδώσει» στην περιοχή πέριξ των 7,5 ευρώ. Μια τιμή, η οποία φαίνεται να ικανοποιεί την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ΤΧΣ, το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει από 6,3% έως 8,3% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Ένα ποσοστό, το οποίο θα μεταβιβαστεί από το ΤΧΣ στο Υπερταμείο.

Κόκκαλης: Πώς έφθασε να ελέγχει το 30% της Intralot

7 δισ. ευρώ

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο Χρηματιστήριο ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ (3η υψηλότερη στο ταμπλό), έχοντας αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% μέσα στο 2024, αλλά και απέχοντας -11% από τα φετινά υψηλά των 7,9 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E της Εθνικής καθορίζεται αυτήν την στιγμή στο 5,5x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV υπολογίζεται στο 0,8x.

H μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 9,78 ευρώ σε βάθος 12μήνου, κάτι το οποίο ενσωματώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του +28% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Το αβέβαιο μέλλον όσων βρίσκονται στην Επιτήρηση – Η μεγάλη βουτιά και οι εξαιρέσεις

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)