Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Ανανεωμένη εντολή του ΤΧΣ για το 10% – Τη Δευτέρα έκτακτη συνεδρίαση

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο των προηγούμενων ημερών περί πρόθεσης της κυβέρνησης να διατηρήσει ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 8%

Αναθεωρημένη εντολή έδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην JP Morgan για διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη βάση της διάθεσης ποσοστού έως 10-12% και όχι για το σύνολο της συμμετοχής του (18,4%) που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, ο Σύμβουλος Αποεπένδυσης αιτήθηκε από το ΤΧΣ έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ το πρωί της Δευτέρας (ξημερώματα τοπικής ώρας ΗΠΑ) προκειμένου να επιβεβαιώσει τις προθέσεις του μετόχου όσον αφορά στη διακράτηση ή μη ποσοστού στην Εθνική.

Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο των προηγούμενων ημερών περί πρόθεσης της κυβέρνησης να διατηρήσει ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 8% στη συστημική τράπεζα με στόχο την εύρεση στρατηγικού επενδυτή (anchor investor), αν και εφόσον οι συνθήκες μελλοντικά το επιτρέψουν.

Θυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του ΤΧΣ τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, η JP είχε λάβει εντολή να διερευνήσει τις διαθέσεις των επενδυτών στη βάση της πώλησης ποσοστού έως 18%. Δεδομένου, όμως, ότι σε όλες τις προηγούμενες συναλλαγές αποεπένδυσης το Δημόσιο διάθεσε τελικώς το σύνολο των μετοχών προς διάθεση (17% στην Πειραιώς, 22% στην Εθνική), το μήνυμα που δόθηκε στην επενδυτική κοινότητα ήταν ότι το Δημόσιο θα αποχωρήσει πλήρως από την Εθνική όπως έκανε και με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

Προκειμένου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να αποφευχθεί ο αιφνιδιασμός των αγορών κατά την ολοκλήρωση του placement, ο Σύμβουλος ζήτησε διευκρινήσεις ούτως ώστε να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τα ενδιαφερόμενα funds την τρέχουσα εβδομάδα.

Τα επόμενα βήματα

Εφόσον το επενδυτικό ενδιαφέρον για την επικείμενη συναλλαγή επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η JP Morgan θα ενημερώσει εκ νέου το ΤΧΣ το αργότερο έως την προσεχή Κυριακή. Τη Δευτέρα το Ταμείο θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ούτως ώστε την Τρίτη να ανοίξει το βιβλίο προσφορών το οποίο θα κλείσει λίγες ημέρες αργότερα.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν, πάντως, ότι ακόμη και να ανακατευτεί η «τράπουλα» μετά το δεδομένο της παραμονής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, το επενδυτικό ενδιαφέρον για το placement είναι τόσο ισχυρό που η διαδικασία της αποεπένδυσης δεν αναμένεται να διαταραχθεί.

Ενδεικτική είναι η πολύ ενθαρρυντική εικόνα που σχημάτισε η JP Morgan την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ενδιαφέρον διαφαίνεται ιδιαίτερα αξιόλογο -τόσο σε όρους ποιότητας επενδυτών όσο και σε όρους όγκων με τους οποίους διατίθενται να συμμετέχουν στη συναλλαγή οι δυνητικοί επενδυτές.

Χρηματιστηριακά, πάντως, η μετοχή της Εθνικής ανέκαμψε καταγράφοντας άλμα 4,46% στη χθεσινή συνεδρίαση, ανακτώντας τα επίπεδα των 7,5%. Θυμίζεται ότι τον τελευταίο μήνα ο τραπεζικός τίτλος δέχεται πιέσεις εν όψει του placement, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 8% (από 8,15 ευρώ στις 22 Αυγούστου).

Σημειώνεται, πάντως, ότι μεταξύ των συντελεστών της συναλλαγής έχουν διατυπωθεί και απόψεις περί αναστολής του placement εάν η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί κάτω από τα 8 ευρώ ανά μετοχή -κάτι, πάντως, που θεωρείται σήμερα ως το πιθανότερο σενάριο δεδομένου του discount στο οποίο συνήθως ολοκληρώνονται οι συναλλαγές αποεπένδυσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιβεβαιώνεται το consensus μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή, το αργότερο, έως τις 10-11 Οκτωβρίου.