Skip to main content

Lamda: Σε πλήρη εξέλιξη οι υποδομές στο Ελληνικό

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κατασκευές και τα εμπορικά κέντρα

Πρόοδος καταγράφεται στα έργα υποδομών που κατασκευάζονται από τη Lamda Development στην μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού.

Στο μεγαλύτερο από τα έργα, την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, υπόγεια διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου από την παραλία του Αλίμου έως τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Lamda, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 83% των εκσκαφών, το 71% της σκυροδέτησης τοιχίων, το 80% της σκυροδέτησης της πλάκας βάσης και βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της οροφής της σήραγγας. Το έργο κατασκευάζει η Άβαξ και βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2026.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία στην τελευταία παρουσίαση της Lamda που αφορά και στο Ελληνικό, ολοκληρώνεται η απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων με την απομάκρυνση των αεροπορικών καυσίμων. Έχουν εξυγιανθεί 60.000 τόνοι ρυπασμένων εδαφών και 25.000 κυβικά μέτρα υπόγειων υδάτων με τις εργασίες να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Για το ρέμα των Τραχώνων με 3 χιλιόμετρα μήκος και 8 μέτρα μέγιστο βάθος εκσκαφής έχει ολοκληρωθεί το 96% των εκσφαφών και το 86% των σκυροδετήσεων με τις εργασίες να ολοκληρώνονται εντός του τέταρτου τριμήνου του 2024. Για το ρέμα αεροδρομίου με μήκος 2 χιλιομέτρων οι εργασίες εκσκαφής και σκυροδέτησης βρίσκονται σε εξέλιξη και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025.

Αναφορικά με τις οδοποιίες έχει ολοκληρωθεί το 32% της σκυροδέτησης του υπόγειου δρόμου στην περιοχή του εμπορικού κέντρου Τhe Ellinikon Mall. Το σύνολο των εργασιών κατασκευής δρόμων εντός του πρώην αεροδρομίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Ακόμη, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκσκαφές για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας εντός του Ελληνικού που θα είναι έτοιμο το 2027. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει από την Άκτωρ το 96% του συνόλου των εσκαφών. Εκκρεμεί να ανακοινωθεί ο κατασκευαστής του The Ellinikon Mall.

Να σημειωθεί σχετικά ότι το προαναφερόμενο εμπορικό κέντρο θα διαθέτει χώρο προς μίσθωση 100 χιλ. τ.μ. (αντί 90 χιλ. που είχε ανακοινωθεί αρχικά) και 350 καταστήματα.  Έως το τέλος Αυγούστου είχαν υπογραφεί μισθωτικές συμφωνίες στο 63% των χώρων με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 70% έως το τέλος της χρονιάς.

Κατεδαφίσεις

Για το Riviera Galleria, εμπορικό πάρκο κοντά στη μαρίνα (19.000 τ.μ. μισθώσιμος χώρος) έως το τέλος Αυγούστου είχαν προχωρήσει συμφωνίες για το 69% με στόχο το 80% έως το τέλος του 2024. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Οι εκσκαφές και κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο από τη Μέτκα (Όμιλος Metlen) και έχει ολοκληρωθεί το 15% του συνολικού όγκου των εκσκαφών.