Skip to main content

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

Τάκης Αράπογλου

Ένας φίλος ήρθε από τα παλιά

Ένας… γνώριμος από τα παλιά έρχεται σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών, ενόσω οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου επιστρέφουν στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου έπειτα από ένα «κενό» 11 ολόκληρων ετών.

Ο λόγος για τον Τάκη Αράπογλου, τον πρόεδρο του κυπριακής τράπεζας, ο οποίος μέσα σε μια πενταετία, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Πανίκο Νικολάου, κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα εντυπωσιακό comeback για την ιστορική τράπεζα της Μεγαλονήσου (ιδρύθηκε το 1899).

Ποιος είναι

Για τους παλαιότερους, ο Τάκης Αράπογλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βλέπουν με τα… κιάλια τα χαμηλά έτους – Ράλι έως και +55%

Έπειτα από 14 χρόνια στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε σε διάφορους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, το 1991 ανέλαβε πρόεδρος και CEO στην Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα (εξαγοράστηκε στη συνέχεια από την Alpha Bank).

Ταυτόχρονα, αποτέλεσε έναν από τους αρχικούς στυλοβάτες του συστήματος ΔΙΑΣ, το οποίο συνιστά τον Εθνικό Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών στην Ελλάδα.

Ακολούθησε η θέση του Γενικού Διευθυντή στην Ελλάδα για λογαριασμό των American Express και Citibank, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου τοποθετήθηκε ως παγκόσμιος επικεφαλής του κλάδου τραπεζών και κινητών αξιών για τη Citigroup.

Το πέρασμα στην ΕΤΕ

To 2004 επαναπατρίστηκε και ανέλαβε τη μεγάλη πρόκληση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία έμεινε για πέντε χρόνια, δηλαδή έως το 2009.

Παπακωνσταντίνου: Ο… μετρ των deals – Από το πωλητήριο στα αναψυκτικά και στα καπάκια έως το «μπαμ» των Attica Stores

Μέσα σ’ αυτήν την περίοδο, μεταξύ άλλων, ο Τάκης Αράπογλου πήρε το ρίσκο να προχωρήσει στην εξαγορά της τουρκικής Finansbank, η οποία αποτέλεσε ένα πολύτιμο asset, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όταν και πωλήθηκε έναντι 2,75 δισ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό ήταν, όμως, ότι παρέλαβε μια Εθνική με καθαρά κέρδη 386 εκατ. ευρώ και ενεργητικό 52 δισ. ευρώ (στοιχεία 2004) και παρέδωσε μια Εθνική με καθαρά κέρδη 923 εκατ. ευρώ και ενεργητικό 113 δισ. ευρώ (στοιχεία 2009).

Σίγουρα, η συγκυρία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω επιτεύγματα, καθώς η θητεία στην ΕΤΕ συνέπεσε με μια περίοδο οικονομικής ευμάρειας.

Το σήμερα

Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει σήμερα και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, την οποία το δίδυμο Αράπογλου – Νικολάου έχουν «αναγεννήσει», με αποτέλεσμα να βλέπει την κερδοφορία του α’ εξαμήνου να «φουσκώνει» κατά 22% (271 από 221 εκατ. ευρώ), θέτοντας τις βάσεις για υπέρβαση των περσινών επιδόσεων (488 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2023).

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια χρηματιστηριακή αξία άνω των 2 δισ. ευρώ, την οποία η Αθήνα υποδέχεται με… ανοιχτές αγκάλες.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έριξαν… αλατοπίπερο σε μια «άνοστη» εβδομάδα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)