Skip to main content

Χρηματιστήριο: Χαμηλές «πτήσεις» για την Aegean – Πτώση 5% μέσα στον Σεπτέμβριο

Κάτω των 950 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης

Χαμηλές είναι τις τελευταίες εβδομάδες οι «πτήσεις» της Aegean Airlines στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αξία της εισηγμένης να έχει υποχωρήσει κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή συνεδρίαση, στην οποία ο τίτλος της αεροπορικής διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 2% (η μεγαλύτερη πτώση στα blue chips), με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 10,4 ευρώ, τα οποία αποτελούν και χαμηλό ημέρας.

Η εν εξελίξει καθοδική κίνηση, πάντως, συνοδεύεται από μέτριο συναλλακτικό τζίρο, καθώς μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι έχουν διακινηθεί 61.316 τεμάχια, συνολικής αξίας περίπου 650.000 ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 50% της μέσης ημερήσιας αξίας των συναλλαγών.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου η μετοχή της Aegean καταγράφει σωρευτική κάμψη της τάξης του 5%, ενώ η απόσταση από τα φετινά υψηλά του Μαΐου (13,4 ευρώ) εξακολουθεί να υπερβαίνει το -20%, παρά το γεγονός ότι έχει ανακάμψει κατά 6% από τα χαμηλά έτους των 9,8 ευρώ.

Μυλωνάς: Θα γυρίσει το παιχνίδι; H ανάκαμψη του αλουμινίου, η πώληση του χυτηρίου και οι… servicers

Το σημείο προβληματισμού

Όλα αυτά έρχονται στον απόηχο της νέας επένδυσης στη Volotea, αλλά και των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, τα οποία έδειξαν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10% και των EBITDA κατά 6%. Ωστόσο, η καθαρή κερδοφορία υποχώρησε από 37 σε 22 εκατ. ευρώ.

Όπως και αναμενόταν, το σημείο προβληματισμού των αναλυτών έγκειται στη διαδικασία συντήρησης των κινητήρων για τα αεροσκάφη A320/A321 neo, καθώς η αποζημίωση του κατασκευαστή (P&W) δεν καλύπτει το σύνολο της αύξησης του κόστους και τις απώλειες σε προσφορά διαθέσιμων θέσεων.

Τα παραπάνω επιδρούν αρνητικά στην επενδυτική διάθεση, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της Aegean να περιορίζεται πλέον κάτω των 950 εκατ. ευρώ, χάνοντας τη θέση της στους «δισεκατομμυριούχους» της Λεωφόρου Αθηνών.

Διατηρεί την ελκυστικότητα η μετοχή

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η τρέχουσα αναδίπλωση έχει επαναφέρει την ελκυστικότητα της μετοχής, η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E μόλις στο 6,1x.

Με βάση τη μέση τιμή – στόχο των αναλυτών, ο πήχης για τη μετοχή τοποθετείται στα 14,9 ευρώ σε βάθος 12μηνου, κάτι το οποίο ενσωματώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 40%.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Wood & Company έδωσε τιμή – στόχο στα 11 ευρώ από 12,9 ευρώ προηγουμένως, θέτοντας τη σύσταση στην κατηγορία «hold».

Χρηματιστήριο: Τα «μικρά»… διαμάντια του 2024 – Ποιες μετοχές κάνουν ράλι έως και 109%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)