Skip to main content

Παράταση αγωνίας για την Avramar

Κούρεμα χρέους 400 εκατ. ή αναδιάρθρωση οι εναλλακτικές για τη βιωσιμότητα του ομίλου

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την διεκδίκηση του ομίλου Avramar, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία βαίνει προς παράταση.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων, που βρίσκονται στην τελική κούρσα διεκδίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα προσχέδια που κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους έχουν ήδη γνωστοποιήσει στις τράπεζες από τις αρχές Αυγούστου, οι προσφορές κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Το κούρεμα του χρέους που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ ή η αναδιάρθρωσή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνέχειας για τον όμιλο της Avramar, που σε αυτή τη φάση πουλά με μηδενικά περιθώρια κέρδους προκειμένου να “διατηρηθεί” ενεργός στις αγορές.

Ωστόσο, ένας βασικός αστερίσκος είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων για την κάλυψη του “κουρέματος”.

Όπως αναφέρουν στην “Ν” πηγές που παρακολουθούν στενά την διαδικασία ” Το ιδανικό κούρεμα που θα εξασφάλιζε πλήρη βιωσιμότητα την επόμενη μέρα ξεπερνά το 70%. Ενδεχομένως τέτοιο ποσοστό να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που το προτεινόμενο κούρεμα από πλευράς ενδιαφερόμενων είναι πολύ μικρότερο υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα και αφορά στον τρόπο που θα διαχειριστούν οι τράπεζες την διαδικασία. Την προηγούμενη φορά ακολουθήθηκε η πρακτική της κεφαλαιοποίησης μέρους του χρέους από πλευράς τραπεζών και μετά η πώλησή των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα. Αυτή η πρακτική εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί αυτή τη φορά, δεδομένης και της κατάργησης του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών”.

Διαδικασία

Προς αυτή την κατεύθυνση ένα σενάριο που ακούγεται στην αγορά είναι η διαδικασία -μετά από συμφωνία μεταξύ τραπεζών και προτιμητέου επενδυτή- να περάσει από την δικαστική οδό, στα προβλεπόμενα του πτωχευτικού κώδικα όπου ταυτόχρονα με την αίτηση πτώχευσης να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης από τον νέο επενδυτή. Στο βαθμό που το δικαστήριο με απόφασή του επικυρώσει την εξαγορά τότε θα μπορέσει να προχωρήσει η όποια  αναδιάρθρωση ή μερική διαγραφή χρέους που προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης.

Ένα ακόμα ζήτημα αφορά στην αποφυγή δημιουργίας ενός σχήματος με παραγωγική δυναμική που να εγείρει ζήτημα δεσπόζουσας θέσης και να οδηγήσει στην εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην υπόθεση. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να διευθετηθεί (σ.σ. την προηγούμενη φορά χρειάστηκαν περί τους έξι μήνες), όμως στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει περιθώριο για να χαθεί χρόνος καθώς η Avramar χρήζει άμεσης κεφαλαιακής και επιχειρησιακής στήριξης για να συνεχίσει μια εύρυθμη λειτουργία.

Επί του διαδικαστικού μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών οι τράπεζες θα αξιολογήσουν τις προτάσεις και μέσα σε ένα διάστημα περί τις 15-20 μέρες θα κληθούν να αναδείξουν τον προτιμητέο επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ενδιαφερόμενοι που διεκδικούν τον όμιλο Avramar στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι η ισπανική Atitlan, η Aqua Bridge Group από τα Εμιράτα και το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Diorasis, βασικός μέτοχος της Philosofish. Τη διαδικασία του διαγωνισμού για λογαριασμό των τραπεζών: Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Alpha “τρέχει” η Deloitte. Οι τράπεζες την περασμένη άνοιξη προχώρησαν σε συμφωνία ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία και έπειτα έλαβαν ενέχυρο το σύνολο των μετοχών, αφού οι δύο βασικοί μέτοχοι – Mubadala και Αmerra- έχουν αποσύρει την ενεργή συμμετοχή τους στην προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας.