Skip to main content

Noval Property: Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις ύψους 279,4 εκατ.

Σε εξέλιξη πέντε έργα εκ των οποίων δύο ολοκληρώνονται φέτος και θα ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025

Στα 609 εκατ. διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval Property ΑΕΕΑΠ, αυξημένη 7% σε σχέση με το τέλος του 2023.

Η επενδυτική εταιρία, στην οποία ο όμιλος Viohalco κατέχει άμεσα το 61,8% και έμμεσα το 7,5%, έχει σε εξέλιξη πέντε έργα εκ των οποίων δύο ολοκληρώνονται φέτος και θα ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Noval, Παναγιώτης Καπετανάκος, φέτος ολοκληρώνεται η ανάπτυξη τετραώροφου ακινήτου επί της Αρδηττού 40-42, στο Μετς με δύο υπόγεια, συνολικής δόμησης περίπου 4.258 τ.μ., με χρήση γραφείων και κατοικιών και προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Gold. Η εταιρεία εκμίσθωσε περίπου το 30% της οικιστικής χρήσης του ακινήτου. Πρόκειται για επένδυση 10,2 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο ακίνητο που θα ξεκινήσει να δίνει έσοδα στην ΑΕΕΑΠ από του χρόνου βρίσκεται επί της Χειμάρρας 16 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, στον Δήμο Αμαρουσίου. Πρόκειται για γραφεία συνολικής δόμησης 20.769 τ.μ. με προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Gold, επένδυση ύψους 32 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν μισθωθεί στο σύνολο τους.

Εντός του 2025 ολοκληρώνεται ακόμα κτίριο γραφείων της Noval στη λεωφόρο Κηφισίας 199 επιφάνειας 6.678 τ.μ., επένδυση ύψους 13,2 εκατ. ευρώ καθώς και το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα «The Grid» 61.520 τ.μ.  στην οδό Χειμάρρας 10- 12 στο Μαρούσι. Στο τελευταίο η συμμετοχή της Noval είναι 50% και η επένδυση που της αναλογεί 55 εκατ. ευρώ. Συνέταιρος της στο The Grid είναι η Brook Lane Capital. Έχει ανακοινωθεί η μίσθωση του 47% του γραφειακού συγκροτήματος στην ΕΥ και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το υπόλοιπο.

Σχετικά με το  μεγαλύτερο έργο της ΑΕΕΑΠ, την ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών χώρων του ομίλου Viohalco στην οδό Πειραιώς, επένδυση 169 εκατ. ευρώ, ο κ. Καπετανάκος σημείωσε χθες ότι «αναμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα μέσα στους επόμενους μήνες ώστε την επόμενη χρονιά να προχωρήσουμε με τις οικοδομικές άδειες και στη συνέχεια τις κατασκευαστικές εργασίες». Η συνολική δόμηση θα είναι 106.000 τ.μ. και βάσει του χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2028 με χρήσεις γραφείων, κατοικιών ξενοδοχείου και άλλες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ χαρακτήρισε χθες υγιή τη διασπορά του χαρτοφυλακίου της εταιρίας και πρόσθεσε ότι το 22% αυτού αφορά σε κτίρια με αειφόρα χαρακτηριστικά. Ο μεγαλύτερος μισθωτής της Noval με βάση τα ετήσια μισθωτικά έσοδα είναι η αλυσίδα ΙΚΕΑ (17%) και ακολουθούν ο όμιλος Viohalco (13%) και η Zeus International (10%) που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Wyndham Grand, ιδιοκτησίας της Noval στην πλατεία Καραϊσκάκη.