Skip to main content

Οι ξενοδόχοι Αττικής κατά της «σταθερά επεκτατικής “εισπρακτικής πολιτικής” τελών

Ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα των νέων τελών ανθεκτικότητας αλλά και παρεπιδημούντων 

«Μια ή δύο καλές η μέτριες τουριστικές χρονιές – για ορισμένους τόπους και για ορισμένους τύπους επιχειρήσεων – δεν θα έπρεπε να αποτελούν από πλευράς της Πολιτείας βασικό κριτήριο αλλά και «άλλοθι» για μια οριζόντια, συνεχώς ανανεούμενη και σταθερά επεκτατική «εισπρακτική πολιτική» τελών, κάθε είδους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eνωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Η ΄Ενωση, με την ανακοίνωσή της, ζητά να επανεξετάσει η κυβέρνηση το θέμα των νέων τελών ανθεκτικότητας αλλά και παρεπιδημούντων

«Η πορεία του τουρισμού, κυρίως λόγω σημαντικών διεθνών γεωπολιτικών, κλιματικών και σημαντικών οικονομικών κατ’ επέκταση εξελίξεων, παραμένει αβέβαιη και ανησυχητική. Για τον παραπάνω λόγο, εξηγεί η Ένωση απαιτείται μια μακροπρόθεσμη τουριστική στρατηγική προσέγγιση και σχεδιασμός με ορίζοντα ετών και με γνώμονα την αειφορία, την βιωσιμότητα και την ποιότητα κυρίως – και όχι μόνο την ποσότητα και τους αριθμούς».

Προχωρώντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα, η ένωση τονίζει ότι ο επισκέπτης εάν πρόκειται να διαμείνει λ.χ. πέντε (5) ημέρες σε ξενοδοχείο 4* των Αθηνών, καλείται να πληρώσει τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον, περί «κλιματικής αλλαγής»- αορίστως.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο επισκέπτης μπορεί και να ενοχληθεί (δικαίως) από τα κατ’ επανάληψη «έξτρα» κόστη και «αναπροσαρμογές» τελών για το ταξίδι του προς ελληνικούς προορισμούς. Αυτό, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει – καθώς οι λεγόμενοι «επαναλαμβανόμενοι» επισκέπτες αποτελούν «πελατειακό στόχο» ενός προορισμού, αναφέρει στην ανακοίνωση η ένωση ξενοδόχων.

«Δεν είναι μόνο ο τουρίστας με δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχείο 5*»

Τέλος, ο επισκέπτης της Αθήνας δεν είναι μόνο ο τουρίστας με δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχείο 5*, είναι και εκείνος που θα επιλέξει μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχείο (4*, 3*, 2* και 1*) για την διαμονή του, είναι και ένας επαγγελματίας που ταξιδεύει συχνά, είναι ενδεχομένως και ένας μαθητής ελληνικού ακριτικού σχολείου, μέλος μιας αθλητικής ομάδας κ.ο.κ., πάντα με όσα τονίζονται στην ανακοίνωση.

«Εν κατακλείδι θα επιθυμούσαμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα, ή έστω οι όποιες «τακτικές και έκτακτες εισφορές» τόσο οι δικές μας όσο και των επισκεπτών μας, ας αξιοποιούνται -εν τέλει- με χρηστικό τρόπο και με απόλυτη διαφάνεια».