Skip to main content

Ένα μπουκάλι νερό για κάθε 100 λέξεις

Όταν οι διακομιστές AI θερμαίνονται...

 Η ραγδαία άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζει δραματικά -και- το περιβάλλον, απειλώντας να στερήσει πολύτιμους πόρους από τους ανθρώπους, εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχουν χρησιμοποιήσει το ChatGPT από την κυκλοφορία του chatbot το 2022, σύμφωνα με το Pew Research Center – και κάθε ερώτηση έχει περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τα chatbots χρησιμοποιούν μια τεράστια ποσότητα ενέργειας για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των χρηστών, ενώ το να διατηρηθούν οι διακομιστές του bot δροσεροί απαιτεί λίτρα νερού.

Αν και η ακριβής επιβάρυνση είναι σχεδόν αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, η Washington Post συνεργάστηκε με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ για να διαπιστωθεί πόσο νερό και ενέργεια καταναλώνει το ChatGPT της OpenAI, χρησιμοποιώντας το γλωσσικό μοντέλο GPT-4, για να γράψει ηλεκτρονικό μήνυμα 100 λέξεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για μία απάντηση 100 λέξεων που δημιουργείται από ένα chatbot ΑΙ, χρησιμοποιώντας το GPT-4, απαιτούνται 519 χιλιοστόλιτρα νερού λίγο παραπάνω από ένα μικρό μπουκάλι νερό. 

Για να πέσει η θερμοκρασία

Κάθε ερώτημα στο ChatGPT περνάει από έναν διακομιστή που εκτελεί χιλιάδες υπολογισμούς για να εντοπίσει τις καταλληλότερες λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε μια απάντηση. Κατά την ολοκλήρωση αυτών των υπολογισμών, οι διακομιστές, παράγουν θερμότητα.

Συχνά, χρησιμοποιούνται συστήματα νερού για την ψύξη του εξοπλισμού και τη διατήρησή του σε λειτουργία. Το νερό μεταφέρει τη θερμότητα που παράγεται στα κέντρα δεδομένων σε πύργους ψύξης για να απομακρυνθεί η θερμότητα από το κτίριο όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τον ιδρώτα για να διατηρείται δροσερό, σύμφωνα με τον Shaolei Ren, αναπληρωτή καθηγητή στο UC Riverside.

Ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, τα κέντρα δεδομένων είναι συχνά από τους μεγαλύτερους χρήστες νερού λενε οι ακτιβιστές για το περιβάλλον.

Πηγή: Washington Post

Και με ηλεκτρική ενέργεια που ανεβάζει τους λογαριασμούς

Όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη, αυτή χρησιμοποιείται επίσης για την ψύξη των εγκαταστάσεων με μεγάλες μονάδες που μοιάζουν με κλιματιστικά, ανέφερε ο ίδιος.

Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα νερού και ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί ένα συγκεκριμένο ερώτημα εξαρτάται από την τοποθεσία ενός κέντρου δεδομένων και ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό.

Αλλά και τα κέντρα δεδομένων με ηλεκτρικά συστήματα ψύξης αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων και επιβαρύνουν το ηλεκτρικό δίκτυο.

Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν επίσης τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την υποστήριξη άλλων δραστηριοτήτων, όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud computing,) με την τεχνητή νοημοσύνη να αυξάνει επιπλέον αυτό το φορτίο, δήλωσε ο Ren.

Υποσχέσεις που συχνά δεν τηρούνται

Συμπερασματικά, εάν ένα κέντρο δεδομένων βρίσκεται σε μια θερμή περιοχή – και βασίζεται στον κλιματισμό για ψύξη – χρειάζεται πολλή ηλεκτρική ενέργεια για να διατηρηθούν οι διακομιστές σε χαμηλή θερμοκρασία. Εάν τα κέντρα δεδομένων που βασίζονται στην ψύξη με νερό βρίσκονται σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε ξηρασία, κινδυνεύουν να εξαντλήσουν την περιοχή από τον πολύτιμο φυσικό πόρο.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν υποσχεθεί πολλές φορές να κάνουν τα κέντρα δεδομένων τους πιο πράσινα, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους ψύξης αλλά οι δεσμεύσεις τους συχνά δεν τηρούνται.

naftemporiki.gr