Σε έντονες διεργασίες φαίνεται ότι βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Αθανάσιος Σίψας, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΕΚΤΕΡ, ο οποίος έχει ως στόχο να εντάξει την κατασκευαστική εταιρεία στο «κλαμπ» των μεγάλων του κλάδου, αποκτώντας πτυχίο ανώτατης εργοληπτικής τάξης (7ης).
Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο θα επιτρέψει στην εισηγμένη να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος από την πίττα των δημόσιων έργων.
Με βάση την τελευταία ενημέρωση, αυτήν την στιγμή το συνολικό ανεκτέλεστο της ΕΚΤΕΡ (είτε αμιγώς είτε μέσω κοινοπραξιών) υπολογίζεται στα 133 εκατ. ευρώ (+31 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024).
Ένα ιστορικό ρεκόρ, το οποίο σίγουρα γεμίζει με αισιοδοξία τον Αθανάσιο Σίψα, δηλαδή τον άνθρωπο που βρίσκεται από το 1979 στην ΕΚΤΕΡ, έχοντας αναλάβει τα «ηνία» από το 1999 (στη θέση είτε του διευθύνοντος συμβούλου είτε του προέδρου).
Οι διαθέσιμες επιλογές
Επιστρέφοντας στο ζήτημα της απόκτησης πτυχίου 7ης τάξης, κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων εισηγμένων κατασκευαστικών.
Προς το παρόν, όλα αυτά έχουν διαψευστεί από τη διοίκηση Σίψα, o οποίος προσπαθεί να «φουσκώσει» τα ίδια κεφάλαια μέσω κυρίως της απορρόφησης μη εισηγμένων εταιρειών, όπως για παράδειγμα της Ενεργειακός Κόμβος Α.Ε.
Στα τέλη του 2023 τα ίδια κεφάλαια ανέρχονταν σε 26,7 εκατ. ευρώ (από 18,6 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ για το πτυχίο 7ης τάξης απαιτούνται περίπου 45 – 50 εκατ. ευρώ.
Στις διαθέσιμες επιλογές βρίσκονται πάντα τόσο η έκδοση ομολογιακού δανείου, όσο και η υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
-14% από το stock split
Πέραν του στόχου της «αναβάθμισης» του εργοληπτικού πτυχίου, ο Αθανάσιος Σίψας, ο οποίος είδε την κερδοφορία του 2023 να εκτοξεύεται από τα 568.771 ευρώ στα 8,9 εκατ. ευρώ και τον κύκλο εργασιών να υπερ-τριπλασιάζεται από τα 23,1 εκατ. ευρώ στα 79,0 εκατ. ευρώ, καλείται να πράξει και κάτι ακόμα.
Να πείσει την επενδυτική κοινότητα για την ορθότητα του stock split (1 παλαιά μετοχή/2 νέες μετοχές). Από τις 24 Ιουλίου, όταν και εφαρμόστηκε η σχετική απόφαση, η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 14%.
Το αποτέλεσμα είναι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει αφήσει πίσω τα ρεκόρ των 50 εκατ. ευρώ και να έχει διολισθήσει στα 43 εκατ. ευρώ.
Σίγουρα, η ευρύτερη πτώση του Χρηματιστηρίου στο επίμαχο διάστημα (περίπου -3%) έπαιξε τον ρόλο της, αλλά επ’ ουδενί εξηγεί πλήρως την τρέχουσα αδυναμία της ΕΚΤΕΡ, η οποία διαπραγματεύεται σε ιδιαιτέρως «φθηνά» επίπεδα (δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 4,8x).
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι η σημερινή αξία της εισηγμένης, παρά την πρόσφατη αναδίπλωση, εξακολουθεί να είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 45% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Σίψας: Το ολικό comeback, το ράλι 200% και το κλαμπ των… μεγάλων
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)