Skip to main content

Nova: Άραβες και Αμερικανοί μνηστήρες για την πολύφερνη νύφη

VILLA/INTIME

Ποια funds ενδιαφέρονται για την εξαγορά της

Με τη συμμετοχή δύο αραβικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και ισάριθμων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων συνεχίζεται η διαδικασία για την πώληση της Nova με προοπτική οι τέσσερις επενδυτές να υποβάλλουν προσφορές τέλη Οκτωβρίου.

Τα παραπάνω είναι πληροφορίες από την αγορά καθώς επίσημα δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά από στελέχη της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.

Συγκεκριμένα, βάσει πληροφοριών, τα στοιχεία της Nova και του ομίλου, United Group, στον οποίο ανήκει, εξετάζουν τα funds, Searchlight Capital Partners και Warburg Pincus, η σαουδαραβική Saudi Telecom Company και η Εtisalat από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Βρίσκονται στη φάση της δέουσας επιμέλειας (due diligence) ενώ είναι ανοιχτό αν η αγοραπωλησία θα αφορά τις εταιρίες της United ξεχωριστά ή ολόκληρο τον Όμιλο.

Άνω του 1,5 δισ. ευρώ το επιθυμητό τίμημα

Σε κάθε περίπτωση η Nova φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον ως ένας ολοκληρωμένος πάροχος με σταθερή, κινητή τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση.

Πάντως, σύμφωνα επίσης με στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, η διαδικασία της πώλησης θα ολοκληρωθεί μόνον αν οι μέτοχοι της United (BC Partners και ο Σέρβος επιχειρηματίας Ντράγκαν Σόλακ) καταφέρουν να εξασφαλίσουν το τίμημα που επιθυμούν και αυτό βρίσκεται στην περιοχή άνω του 1,5 δις. ευρώ (μόνον για τη Nova).

Ήδη από τη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος αποκλείστηκαν προσφορές κοντά στο 1 δις. ευρώ (για τη Nova μόνο).

Νέα συσκευή 5G

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα η Nova μπαίνει στη μάχη της κατάκτησης νέων συνδρομητών με καινούργια εμπορική πολιτική που θα αξιοποιεί το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης (αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των καταναλωτών το επόμενο διάστημα), με αναβαθμίσεις των συνδέσεων υφιστάμενων καταναλωτών, καθώς και μια νέα συσκευή 5G.

Τη νέα συσκευή παρουσίασε χθες η διοίκηση της Nova σημειώνοντας ότι στην αγορά υπάρχει έλλειψη κινητών τηλεφώνων με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και προσιτή τιμή.

Ο Chief Marketing Officer της Nova, Μιχάλης Αναγνωστάκος, σημείωσε σχετικά πως η διείσδυση του 5G συνολικά βρίσκεται στο 95%, ενώ η χρήση του σύγχρονου αυτού δικτύου κινητής στο 20%. Αυτό αποδίδεται στη χαμηλή διείσδυση των συσκευών 5G όταν η μέση τιμή στις συσκευές 4G που πωλούνται είναι στα 164 ευρώ, έναντι 595 ευρώ των συσκευών που υποστηρίζουν 5G.

Αναφορικά με τη σταθερή τηλεφωνία και την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κατασκευαστεί από την εν λόγω εταιρία 540 χιλ. συνδέσεις και μέχρι το τέλος του 2026 συνολικά 1 εκατ.