Skip to main content

Περιστέρης: Έτοιμος να παίξει… μπάλα – Τα ρεκόρ δύο δεκαετιών στη μετοχή και η επόμενη ημέρα

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Επί προσωπικού: Δύο σημαντικά ορόσημα για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τους επόμενους μήνες

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των επόμενων μηνών αναμένεται να καταστεί ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος ηγείται ενός κυρίαρχου Ομίλου στους κλάδους των Κατασκευών και των Παραχωρήσεων.

Κι αυτό, διότι στις αρχές του νέου έτους θα αναλάβει επισήμως τη «χρυσοφόρα» παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενώ ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του 2024 θα «τρέξει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή στους Άραβες της Masdar, δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες για όλους τους μετόχους.

Το βαρύ «πυροβολικό»

Αυτήν την στιγμή, ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος συνιστά το βασικό πρόσωπο πίσω από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των εν Ελλάδι παραχωρήσεων, έχοντας βάλει… πόδι σε τουλάχιστον 1.700 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου σ’ όλη τη χώρα. Εκτός αυτού, συμμετέχει στο σχήμα για το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και στο σχήμα για τη διαχείριση του λιμανιού της Καβάλας.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τη δυναμική παρουσία στο Ελληνικό με την ανάπτυξη του Καζίνο, αλλά και το ισχυρό ανεκτέλεστο έργων στον τομέα των Κατασκευών (5 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2024), όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.

Οι υπεραξίες της ΤΕΝΕΡΓ

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος βρίσκεται στον Όμιλο εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες, δηλαδή αρκετά πριν τον «γάμο» ΤΕΡΝΑ – ΓΕΚ το 1999, καλείται να «τρέξει» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή στους Άραβες. Μια εξέλιξη, η οποία ναι μεν αφαιρεί ένα μέρος των εσόδων και της κερδοφορίας του Ομίλου, αλλά ταυτόχρονα «γεμίζει» με σημαντική ρευστότητα τα ταμεία.

Ντέιβιντ Ασέρκοφ: Ο αναλυτής που δεν θέλει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις Αναπτυγμένες Αγορές

Το deal ανακοινώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού και πλέον, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα επίκειται να λάβουν χώρα όλες οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη δημόσια πρόταση προς τους λοιπούς μέτοχους. Εκκρεμεί, επίσης, να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς μη ενεργειακά assets της ΤΕΝΕΡΓ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα περάσουν στον έλεγχο της μητρικής.

Υψηλά δύο δεκαετιών

Όλα αυτά, εύλογα, αποτυπώνονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φιγουράρει σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών (>17 ευρώ), απολαμβάνοντας μια αποτίμηση της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

Περίπου το 1/3 αυτού του χρηματικού ποσού αντιστοιχεί στο μερίδιο του Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος σήμερα ελέγχει το 29,9% των μετοχών της εισηγμένης. Και μην ξεχνάμε το ποσό των 260 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εισπράξει λίαν συντόμως από την άμεση συμμετοχή του (11%) στην Τέρνα Ενεργειακή.

Περιστέρης: Το άμεσο όφελος των 260 εκατ. ευρώ και η επόμενη -δίχως την ΤΕΝΕΡΓ- ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)