Αδειάζει η κλεψύδρα για την τελευταία συναλλαγή αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να «τρέχει» χωρίς καθυστερήσεις τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην πώληση ποσοστού έως 18,4% στην Εθνική Τράπεζα.
Ο σύμβουλος αποεπένδυσης JP Morgan πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας σύντομη ενημέρωση προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ -στο πλαίσιο της τακτικής μηνιαίας συνεδρίασης- σχετικά με το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας να συμμετάσχει στο placement.
Την προσεχή εβδομάδα τα ονόματα
Πηγές με γνώση των διαδικασιών επιβεβαιώνουν στη «Ν» ότι ο επενδυτικός οίκος έλαβε το «πράσινο φως» από το ΔΣ του Ταμείου να βολιδοσκοπήσει πιο συγκεκριμένα τις διαθέσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ώστε την προσεχή εβδομάδα να καταθέσει ενώπιών του τα ονόματα των funds που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο placement, καθώς και τον όγκο του πακέτου αλλά και την τιμή που σκοπεύουν να προσφέρουν στο πλαίσιο της συναλλαγής.
«Η κρίσιμη εβδομάδα για το placement θα είναι η επόμενη», εξηγούν οι ίδιες πηγές, καθώς το ΤΧΣ θα έχει στα χέρια του ποσοτικοποιημένα στοιχεία -ποσό δυνητικής επένδυσης και τιμή προσφοράς- τα οποία θα αξιολογηθούν κατόπιν από το διοικητικό συμβούλιο του μετόχου ώστε να ληφθούν εγκαίρως οι σχετικές αποφάσεις.
Το βιβλίο προσφορών
Επόμενο -και τελευταίο- βήμα της διαδικασίας είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την εβδομάδα ολοκλήρωσης της συναλλαγής.
Σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία από τα placement του ΤΧΣ, την τελευταία Κυριακή λαμβάνεται η απόφαση από το ΔΣ του Ταμείου, τη Δευτέρα ανοίγει το βιβλίο προσφορών και την επόμενη Πέμπτη κλείνει. Το βράδυ της Πέμπτης λαμβάνονται οι αποφάσεις για το τελικό ποσοστό διάθεσης -με βάση τα δεδομένα των προσφορών- και αναλόγως διαμορφώνεται ο καταμερισμός των μεριδίων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ίδια ώρα η διοίκηση της Εθνικής πραγματοποιεί ενημερωτικά roadshows σε μεγάλα επενδυτικά funds και συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα αναφορικά με τα επόμενα βήματα της τράπεζας, τον μετασχηματισμό του λειτουργικού της μοντέλου, τις προοπτικές της κερδοφορίας της και λοιπές παραμέτρους που άπτονται του ενδιαφέροντος των δυνητικών επενδυτών.
«Ανοιχτό» το ποσοστό διάθεσης
Άγνωστό παραμένει το ακριβές ποσοστό που θα διαθέσει το ΤΧΣ στο επικείμενο placement, καθώς οι απόψεις φαίνεται πως διίστανται στους κόλπους της κυβέρνησης για το εάν θα πρέπει το Δημόσιο να διατηρήσει ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 8% στην τελευταία συστημική τράπεζα στην οποία διατηρεί παρουσία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», διατυπώνεται έντονα η άποψη υπέρ της διατήρησης ενός μεριδίου στην Εθνική με στόχο αυτό να μεταβιβαστεί το 2025 στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου.
Θεωρητικά, το Δημόσιο θα μπορούσε να διατηρήσει αυτό το ποσοστό για να το διαθέσει σε στρατηγικό επενδυτή που ενδεχομένως διατυπώσει ενδιαφέρον σε επόμενο χρόνο, όπως συνέβη στην περίπτωση της στρατηγικής συμμαχίας Alpha Bank – Unicredit. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει ειδικό σχεδιασμό και ευνοϊκό timing και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να αναπαραχθεί το μοτίβο της Alpha όπου η στρατηγική αποεπένδυσης υλοποιήθηκε σε εντελώς διαφορετικές βάσεις.
Από την άλλη πλευρά, διατυπώνονται επιφυλάξεις εκ μέρους του μετόχου για το κατά πόσο η στιγμή της αποεπένδυσης είναι η βέλτιστη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή της μετοχής της Εθνικής βρίσκεται σταθερά κάτω από τα 8 ευρώ (από τις 27 Αυγούστου), με το κλείσιμο της Δευτέρας να διαμορφώνεται στα 7,38 ευρώ. «Δεν βλέπω τον λόγο να βιαστούμε με την πώληση του ποσοστού [στην Εθνική Τράπεζα] όταν η μετοχή έχει δεχθεί τέτοια πίεση και να μην περιμένουμε να επανέλθει πάνω από τα 8 ευρώ», αναφέρουν στη «Ν» αρμόδιες πηγές.
Η πορεία της μετοχής
Κατά γενική ομολογία, πάντως, ο τίτλος της Εθνικής έχει επιδείξει ισχυρή δυναμική σε συνέχεια του πρώτου placement που ολοκληρώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου 2023 για διάθεση ποσοστού 22% έναντι 1,067 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ όπου η τιμή προσφοράς ήταν 5,30 ευρώ ανά μετοχή. Χρηματιστηριακές πηγές εξηγούν στη «Ν» ότι είναι δεδομένο ότι, εν όψει τέτοιων συναλλαγών, η μετοχή δέχεται πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που ενισχύει και στοιχειοθετεί την ελκυστικότητα της επένδυσης.
Το βέβαιο είναι ότι οι σύμβουλοι αποεπένδυσης υποστηρίζουν σθεναρά τη διάθεση του συνολικού μεριδίου, εφόσον οι όροι της συναλλαγής ικανοποιούν τις αρχικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο μέτοχος.