Skip to main content

Παρά τις δυσκολίες εφικτός ο στόχος για το Ελληνικό

Το 2025 οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν, προκειμένου να προχωρήσουν τόσο οι υποδομές όσο και τα κτιριακά έργα.

Παραμένει για τη διοίκηση της Lamda Development ο στόχος της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του έργου στο Ελληνικό το 2026 με 2027.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 6μήνου ο Χάρης Γκορίτσας (Chief Financial Officer) και ο Απόστολος Ζαφόλιας (Chief Strategy & IR Officer) ο προαναφερόμενος στόχος είναι εφικτός, παρά τις ελλείψεις σε πόρους (προσωπικού, μηχανημάτων κ.λ.π.) εξαιτίας της υψηλής ζήτησης για κατασκευές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια καθυστερήσεις.

Όπως είπαν το 2025 οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν, προκειμένου να προχωρήσουν τόσο οι υποδομές όσο και τα κτιριακά έργα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του έργου έως την 30.06.2024 οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) είχαν διαμορφωθεί σε 419 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η διοίκηση της Lamda και με την πορεία των σε λειτουργία εμπορικών της κέντρων (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet).

Σύμφωνα με τον κ. Γκορίτσα, η μέση καταναλωτική δαπάνη έχει αυξηθεί 4% σε σχέση με πέρυσι στα εμπορικά κέντρα του ομίλου. Το ποσοστό πληρότητας βρίσκεται στο 99% για τα τρία malls και έχει σημειώσει βελτίωση στο Designer Outlet (διαμορφώθηκε στο 98% εντός του πρώτου εξαμήνου από το 96% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι).

Βάσει των σχετικών στοιχείων του Α’ Εξαμήνου τα λειτουργικά αποτελέσματα προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών (Retail EBITDA) των 4 εμπορικών κέντρων διαμορφώθηκαν σε 44 εκατ. (αύξηση 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2023).
Η προαναφερόμενη ποσοστιαία αύξηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εσόδων από βασικά μισθώματα (7% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου) και των εσόδων στάθμευσης (14%).

Κατά το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα τέσσερα εμπορικά κέντρα διαμορφώθηκε σε 375 εκατ. (αύξηση 6%) ενώ ο συνολικός αριθμών των επισκεπτών σε 11,6 εκατ. (αύξηση 2% έναντι του Α’ Εξαμήνου 2023).

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) της Lamda Malls (η θυγατρική στην οποία ανήκουν τα 4 σε λειτουργία εμπορικά κέντρα και τα δύο υπό κατασκευή στο Ελληνικό) την 30.06.2024, όπως προκύπτει από την αποτίμηση ανεξάρτητων εκτιμητών, διαμορφώθηκε σε 1,485 δις. έναντι 1,459 δις. με την αξία των 4 σε λειτουργία στα 1,149 δις. έναντι 1,123 δις. ευρώ.