Skip to main content

Εξαγωγικός leader η γαλακτοβιομηχανία Ηπείρου Καράλης

Το νέο εργοστάσιο αποτελεί επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή φέτας

Σε αναπτυξιακή πορεία παραμένει η γαλακτοβιομηχανία Ηπείρου Καράλης, η οποία έχει αναδειχθεί σε ένα ηχηρό success story καθώς έχει καταφέρει να αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη στην εγχώρια αγορά των τυροκομικών προϊόντων και να καταστεί ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.

Το 2023 κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της και σπάζοντας το φράγμα των 50 εκατ. ευρώ στα έσοδα, προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση εξάλλου αναμένεται να συμβάλει και η ενεργοποίηση της νέας μονάδας παραγωγής φέτας στην Άρτα η οποία τοποθετείται στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 και θα οδηγήσει σε σημαντική ενδυνάμωση της παραγωγικής δυναμικής της εταιρείας.

Το νέο εργοστάσιο αποτελεί επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δανειοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή φέτας, που μαζί με την κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ αποτελούν τα δυνατά χαρτιά της γαλακτοβιομηχανίας Καράλης. Σημειώνεται ότι η Καράλης παράγει περί τα 10 εκατ. κιλά μαλακών και σκληρών τυριών.

Επιδίωξη της εταιρείας είναι τόσο η επέκταση στην εγχώρια αγορά όπου στην οργανωμένη λιανική διατηρεί αποκλειστική συνεργασία με την Σκλαβενίτης, όσο και η περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού αποτυπώματος. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αφορούν περί το 37% του συνολικού τζίρου της , με τα προϊόντα της εταιρείας να κατευθύνονται πέρα από τις ευρωπαϊκές και στις «δύσκολες» αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία.  Ωστόσο οι επιδόσεις σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε πέρυσι κινήθηκαν με ρυθμό άνω του 25%, εξέλιξη που αποδίδεται στην υπεραξία που ακολουθεί τα ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα της χώρας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023

Σε ο,τι αφορά στην πορεία των μεγεθών του 2023 ο τζίρος της εταιρείας κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 2,3% στα 50,9 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος πωληθέντων μειώθηκε οριακά κατά 0,32%. Αυτό οδήγησε σε σημαντική αύξηση κατά 25% στο μικτό κέρδος. Τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν άνοδο 31,6% στα 5,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε κατά 32,5% στα 4,1 εκατ. ευρώ.

Κατά την περσινή χρήση αποφασίσθηκε η διανομή μερισμάτων συνολικού ποσού 18.348.200 ευρώ προς τους μετόχους της εταιρίας, από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Ποσό  11.659.323 ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα πλαίσια της εφαρμογής τριετούς προγράμματος επανεπένδυσης μερισμάτων. Η καθαρή θέση της εταιρείας στο τέλος του 2023 διαμορφώθηκε σε 19,3 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Η διαρκής προσπάθεια για βελτίωση της εταιρείας σε όλους τους τομείς είναι ο κύριος άξονας των κινήσεων της Καράλης, ενώ οι βασικές αρχές της διοίκησής της, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί τα προηγούμενα χρόνια, είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας προς τους μετόχους, η επίτευξη ανταγωνιστικών συμφωνιών τόσο με τους πελάτες όσο και με τους προμηθευτές και η διατήρηση χαλυβδωμένων σχέσεων με τους  κτηνοτρόφους που συνεργάζεται.