Skip to main content

ElvalHalcor: Διατήρηση μεριδίων στη διεθνή αγορά και συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις

Ο Όμιλος ElvalHalcor για το A’ εξάμηνο του 2024 συνέχισε την ανοδική του πορεία

Στη μείωση του κόστους λειτουργίας, με έμφαση στο περιορισμό του ενεργειακού κόστους από κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και στην ολοκλήρωση των σημαντικών προγραμμάτων επενδύσεων που έχουν αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα, κυρίως στο κλάδο αλουμινίου, εστίασε η διοίκηση του ομίλου ElvalHalcor κατά την παρουσίαση στους αναλυτές.

Ειδικότερα οι επενδύσεις του κλάδου αλουμινίου ανήλθαν σε 22,9 εκατ. ευρώ, έναντι 39,2 εκατ. του πρώτου εξαμήνου του 2023. Αναφορικά με τις επενδύσεις του κλάδου χαλκού, διατέθηκαν περίπου 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 9,1 εκατ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις της θυγατρικής Sofia Med με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας τελικών προϊόντων υψηλής ζήτησης και προστιθεμένης αξίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο  Όμιλος έχει ισχυροποιήσει την θέση του καθιερώνοντας υψηλά επίπεδα κερδοφορίας παρά τις αρνητικές συγκυρίες. Ταυτόχρονα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις προκλήσεις με μείωση του καθαρού δανεισμού μέσω της επιτυχούς διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό ατενίζει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις συνεχείς προκλήσεις, όπως οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις, τα υψηλά επιτόκια αναφοράς και η μεταβλητότητα των τιμών των μετάλλων.

Ο Όμιλος ElvalHalcor για το A’ εξάμηνο του 2024 συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αν εξαιρεθεί και το αποτέλεσμα της από-ενοποίησης της ΕΤΕΜ κατά το Α’ τρίμηνο του 2023 η αύξηση αυτή ήταν 3,3%, επηρεαζόμενη κυρίως από τις αυξημένες πωλήσεις στον Κλάδο Αλουμινίου των προϊόντων για την άκαμπτη συσκευασία.

Να σημειωθεί πάντως πως οι τιμές των μετάλλων στο LME κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στις αρχές του Β’ τρίμηνου του 2024 αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώθηκαν, δείχνοντας μία αστάθεια. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.181 ευρώ ανά τόνο το Α’ εξάμηνο του 2024 έναντι 2.155 ευρώ ανά τόνο το Α’ εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 1,1%. Η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 8.410 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.054 ευρώ ανά τόνο την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένη κατά 4,4%, και η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.442 ευρώ ανά τόνο το Α’ εξάμηνο του 2024 έναντι 2.624 ευρώ ανά́ τόνο το Α’ εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 6,9%. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική στην Ευρώπη. Τα υψηλά επιτόκια αναφοράς οδήγησαν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον πυρήνα όμως αυτού να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η ζήτηση στον κατασκευαστικό κλάδο συνέχισε να επηρεάζεται αρνητικά από τις πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις και την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα, επηρεάζοντας σημαντικά τη ζήτηση και για βιομηχανικά προϊόντα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο Κλάδος Αλουμινίου της ElvalHalcor συνέχισε την αύξηση του όγκου πωλήσεων του, αξιοποιώντας την πρόσθετη δυναμικότητα που προέκυψε από το τελευταίο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, φάνηκε μια αντιστροφή των αρνητικών τάσεων που επικρατούσαν, κατά το πρώτο τρίμηνο, σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο κλάδος foil του αλουμινίου, παρόλο που οι τιμές διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Ο Κλάδος Χαλκού  συνέχισε τη σταθερή του πορεία για το πρώτο εξάμηνο, διατηρώντας την οργανική του κερδοφορία συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρά τις προκλήσεις από τη μειωμένη ζήτηση κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Η διατήρηση των μεριδίων αγοράς είχε σημαντική συμβολή, με ορισμένα προϊόντα να καταγράφουν αύξηση, ενώ καθοριστική ήταν και η επιτυχής βελτιστοποίηση του παραγωγικού κόστους. Αξιοσημείωτη παρέμεινε για ακόμα ένα τρίμηνο η απόδοση της θυγατρικής του ομίλου, Sofia Med.