Skip to main content

88η ΔΕΘ: Θέτει τις βάσεις για ανάπτυξη νέων ελληνογερμανικών συνεργασιών και επενδύσεων

Οι τομείς που θέτει στο επίκεντρο η Γερμανία

Ενέργεια-ΑΠΕ-Υδρογόνο, ναυτιλία-λιμάνια, ιαματικός τουρισμός, βιομηχανικά προϊόντα για έξυπνα κτήρια, είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους η εν εξελίξει 88η ΔΕΘ με τη Γερμανία ως Τιμώμενη Χώρα βάζει όχι απλά ένα λιθαράκι, αλλά ουσιαστικές βάσεις ανάπτυξης νέων ελληνογερμανικών συνεργασιών και μελλοντικών επενδύσεων.

Ενέργεια

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, συναντήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με μια σειρά από υπουργούς όπως ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Θεοδωρικάκος, με το επίκεντρο των συζητήσεων να αφορά σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, ιδιαίτερα των ΑΠΕ και γενικότερα στις Επενδύσεις.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην επίσκεψη του κ.Χάμπεκ στο Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδας του ΔΕΣΦΑ, στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, όπου σε συζήτηση που είχε μαζί με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και την CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι με τεχνικούς και φοιτητές επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα του υδρογόνου, δίνοντας έμφαση στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως μέρος ενός πράσινου διαδρόμου εξαγωγής υδρογόνου που θα υποστηρίξει ενεργά την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης και ως πύλη για τη διέλευση όγκων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ναυτιλία – Θαλάσσιες μεταφορές

Οι προοπτικές ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας αποτέλεσαν επίσης βασικό αντικείμενο διερεύνησης των επαφών της γερμανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ.

Γερμανική αντιπροσωπεία, με συμμετέχοντες τους κ.κ. Όλιβερ Λούκσιτς, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό παρά τω Υπουργώ Ψηφιακών Υποθέσεων & Μεταφορών της Γερμανίας, Μόνικα Φρανκ, Γενική Πρόξενο Γερμανίας, Αθανάσιο Κελέμη, Γενικό Διευθυντή και μέλος Δ.Σ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στελέχη της Duisburger Hafen AG (Duisport), καθώς και εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών επισκέφθηκε την ΟΛΘ Α.Ε. και σε συνάντηση εργασίας με τη διοίκησή της ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε την πρόθεσή του να συμβάλλει ενεργά στην προώθηση των κοινών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών, στηρίζοντας τη συνεργασία ανάμεσα στους ελληνικούς και τους γερμανικούς λιμένες, και τις γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς συνάφειας με τις θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics.

Η ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας ήταν επίσης το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

ThessINTEC

Το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC βρίσκεται επί του παρόντος στη γραμμή εκκίνησης των κατασκευαστικών εργασιών, με δεδομένη μεγάλη ισραηλινή – και όχι μόνο – επενδυτική παρουσία. Σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η εταιρεία διαχείρισης του Πάρκου με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ) – με το οποίο έχει υπογραφεί από τον Μάρτιο του 2024 Μνημόνιο Συνεργασίας – και με το ΕΚΕΤΑ τέθηκαν οι βάσεις για ελληνογερμανικές συμπράξεις καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη βιομηχανικών προϊόντων στο Thess INTEC, ιδιαίτερα όσον αφορά τα σύγχρονα έξυπνα και βιώσιμα κτήρια.

Ιαματικός τουρισμός

Σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τον κλάδο του Ιαματικού τουρισμού αφενός τονίστηκε από τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων,  Μάρκο Δανά, ότι ο κλάδος θα μπει σε νέα εποχή από το 2026 με την ώθηση επενδύσεων άνω των 30 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» πανελλαδικά, αφετέρου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησε ότι κατά τις πρόσφατές επαφές του με τον ομόλογό του Γερμανό υπουργό, συνεργάστηκαν στενά για τον ιατρικό τουρισμό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την υγεία και την ευεξία δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστώ στενότερα με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για να υλοποιήσουμε νέες κοινές δράσεις με Γερμανούς επενδυτές και με Γερμανούς Ιατρούς, στον ιατρικό τουρισμό, όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Φαρμακοβιομηχανίες

Ο τζίρος των γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ξεπερνά ήδη το 1 δις. Ευρώ με μερίδιο αγοράς 10% και σύνολο 1.300 και πλέον εργαζομένων, όπως τονίστηκε  ο πρόεδρος σε εκδήλωση στο περίπτερο της Γερμανίας για τις ελληνογερμανικές συνεργασίες στον τομέα της Υγείας και το κλίμα στη χώρα μας είναι θετικό για επενδύσεις.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, στη χώρα μας είναι θετικό το κλίμα για επενδύσεις στην παραγωγή φαρμάκου, καθώς κυρίως η έκπτωση από το clawback ώθησε τις εταιρείες να κατασκευάσουν εργοστάσια.

Ωστόσο, είμαστε πίσω στον τομέα των κλινικών μελετών, ενώ δυσκολίες παρουσιάζονται και στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες  θεραπείες.

Παραγωγική βάση στην Ελλάδα έχουν οι γερμανικοί φαρμακευτικοί Όμιλοι Boehringer Ingelheim Merck, Bayer κ.α.

Υψηλές προσδοκίες  

Σε άλλη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην 88η ΔΕΘ με θέμα τις προσδοκίες από τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, τόνισε πως οι αναπόσβεστες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 7,7 δισ. ευρώ, στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία, ενώ η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουλία Σαράντη επισήμανε πως συνάπτονται ολοένα και περισσόγτερες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων με θετική επίδραση στις οικονομίες των δυο κρατών, που δίνουν με τη σειρά τους μια δυνατή ώθηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανοίγουν το δρόμο για συνέργειες σε νέους τομείς.

Ο δε υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας εξήγγειλε ότι σχεδιάζεται νέος κύκλος δράσεων τόνωσης των επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Regiocom – Rodewald

H γερμανική Regiocom, που συμμετέχει στο γερμανικό περίπτερο στη ΔΕΘ, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2022, έχει αναπτύξει τρία call centers στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και δρομολογεί τη δημιουργία ακόμη ενός, και πάλι σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, προσεχώς.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη προτίθεται, από την πλευρά του να προβεί σε επένδυση ο γερμανικός Όμιλος developers-real estate Rodewald, που επίσης συμμετέχει στο Περίπτερο της Γερμανίας στη ΔΕΘ, για τη δημιουργία Κέντρου για άτομα τρίτης ηλικίας.