Skip to main content

Data Center Campus: Eπένδυση 300 εκατ. της γαλλικής Data4 στην Παιανία

Τμήμα του συνολικού επενδυτικού της προγράμματος επέκτασης, ύψους 7 δις. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030

Τη δημιουργία ενός νέου data center campus στην Αττική (περιοχή Παιανίας) επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρία Data4.

Αποτελεί τμήμα του συνολικού επενδυτικού της προγράμματος επέκτασης, ύψους 7 δις. ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030, με στόχο να καταστεί κορυφαίος πάροχος data centers στη γηραιά Ήπειρο.

Η Data4 διαχειρίζεται 35 κέντρα δεδομένων σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και πλέον εισέρχεται στην Ελλάδα, την οποία στη σχετική αναφορά της χαρακτηρίζει «στρατηγικό κόμβο συνδεσιμότητας» καθώς, όπως επισημαίνει η διοίκηση της, «η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας».

Όπως επίσης εκτιμά μέχρι το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data center αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Συνολικά στην Ευρώπη και μέχρι το τέλος της δεκαετίας ο αριθμός των data centers   αναμένεται να αυξηθεί  2,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της ισχύος (11 GW) θα πρέπει να αφιερωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4 και η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτήν τη θεμελιώδη τάση.

Σε 75 στρέμματα

Το νέο campus θα βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Ειδικότερα το ATH1 θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 75 στρεμμάτων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW.

Στόχος της Data4 είναι να επιτύχει την πιστοποίηση BREEAM με βαθμολογία «Εξαιρετική» για τα κέντρα δεδομένων της στην Ελλάδα. Αυτή η πιστοποίηση καλύπτει βασικά κριτήρια, όπως ενεργειακή αποδοτικότητα, διαχείριση νερού, βιώσιμα υλικά, όπως το σκυρόδεμα χαμηλού άνθρακα, και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Με την τήρηση αυτών των αυστηρών προτύπων, η Data4 θα είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που θα έχει data centers πιστοποιημένα με BREEAM, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιωσιμότητα στον κλάδο.

Επιπλέον, η Data4 έχει εισάγει καινοτομίες σε όλα τα campus της στην Ευρώπη, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την παράταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού μέσω της προγνωστικής συντήρησης.