Skip to main content

Παπαζηλάκης: Ο ακρίτας μ΄ έναν στάβλο… χρυσάφι

Το πρώτο μέρισμα από το 2008 και ο στόχος των 50 εκατ. ευρώ

Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους ακρίτες των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την έδρα της να απέχει περίπου 900 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, αυτό δεν την εμποδίζει από το να παράγει αξίες και να πρωταγωνιστεί σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο κλάδο. Ο λόγος για την Εβροφάρμα της οικογένειας Παπαζηλάκη, η οποία βλέπει τη γαλακτοβιομηχανία από το Διδυμότειχο να διάγει τις καλύτερες ημέρες των τελευταίων πολλών ετών.

Χρήστος Παπαζηλάκης

Ο Πασχάλης Παπαζηλάκης, ο οποίος ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχοντας στο πλευρό του τον αδερφό του, Θανάση, σήμερα ετοιμάζεται να «ανοίξει» το ταμείο και να μοιράσει το πρώτο μέρισμα έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια, επιβραβεύοντας τους μετόχους με το ποσό του 0,05 ευρώ/μετοχή. Φυσικά, η μερίδα του λέοντος θα κατευθυνθεί στον ίδιο και στον αδερφό του, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού σχεδόν το 75% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το ιδιο-παραγόμενο γάλα υψηλής ποιότητας, το οποίο προέρχεται από τον μεγαλύτερο στάβλο ζώων της Ελλάδας (50 τόνοι ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3% της εγχώριας παραγωγής), συνιστά το μεγαλύτερο assets για την εταιρεία της οικογένειας Παπαζηλάκη, η οποία σιγά – σιγά αρχίζει να παραδίδει να ηνία στη νέα γενιά, όπως για παράδειγμα στον Χρήστο Παπαζηλάκη, γιο του Θανάση, ο οποίος έχει αναλάβει θέση αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Η βελτίωση της κερδοφορίας

Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης έφθασε στα 48,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν στα 5,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Το 2019, δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τζίρος ανερχόταν σε 33,4 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη υπολογίζονταν σε 3,6 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφωνόταν σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, ενώ για φέτος η διοίκηση Παπαζηλάκη δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη, έχοντας ως όχημα την καθετοποιημένη παραγωγή και τον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Μάλιστα, ο πήχης των πωλήσεων έχει τεθεί στα 50 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2024.

To ράλι και οι κρούσεις (;)

Όλα αυτά, εύλογα, αποτυπώνονται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου η μετοχή φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (1,6 ευρώ), παρά τη μερική αναδίπλωση από τις πρόσφατες κορυφές του Μαρτίου (1,8 ευρώ).

Δεν είναι τυχαίο ότι εισηγμένη «τρέχει» ένα ράλι +33% μέσα στο 2024 και +72% μέσα στο 12μηνο.

Επίσης, μην ξεχνάμε τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί ενδιαφέροντος εξαγοράς από ισραηλινό όμιλο, κάτι το οποίο βέβαια διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τη διοίκηση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται όπου υπάρχει καπνός, να υπάρχει και… φωτιά.

Ντουκ: Το Χρηματιστήριο θέλει τον… Γερμανό του

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)