Skip to main content

Trastor: Το business plan για την επέκταση στην Κύπρο

trastor.gr

Εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της το Labs Tower, έναντι 39 εκατ. ευρώ

Με την απόκτηση ενός εμβληματικού ακινήτου μικτής χρήσης, υπό την ονομασία Labs Tower, αξίας 39 εκατ., εισέρχεται στην αγορά της Κύπρου η Trastor ΑΕΕΑΠ, με προοπτική να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της στη Μεγαλόνησο.

Ταυτόχρονα η ΑΕΕΑΠ προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής της συνεργασίας με την Globe Invest, το single – family office του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Teddy Sagi, σημερινού ιδιοκτήτη του Labs Tower.

Η Globe Invest θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το Labs Tower (για 5 χρόνια με δυνατότητα για ακόμα 5) και όπως σημειώθηκε και από τη διοίκησή της, με επικεφαλής τον Μάριο Χατζηγιαννάκη (διευθύνων σύμβουλος) η εν λόγω συναλλαγή ανοίγει το δρόμο για μια ευρύτερη πιθανή συνεργασία μεταξύ της Trastor και του τμήματος ακινήτων του Ομίλου, Teddy Sagi.

Σημειώνεται ότι η Globe Invest διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων, συνολικής αξίας 2,5 δις. δολαρίων, σε μεγάλες αγορές όπως είναι το Λονδίνο, το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, η Μαδρίτη, το Βουκουρέστι, ενώ στην Κύπρο δραστηριοποιείται σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Για την επέκταση της στην Κύπρο η Trastor πρόσφατα ίδρυσε θυγατρική εταιρία υπό την ονομασία Trastor Συμμετοχών, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο, ύψους 33 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τάσο Καζίνο, ενημέρωσε για τις προθέσεις της κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Το προς αγορά ακίνητο – τοπόσημο μικτής χρήσης γραφείων και κατοικιών, με ύψος 90 μέτρα, 22 ορόφους και 3 υπόγεια επίπεδα στάθμευσης, έχει συνολική επιφάνεια 14.102 τμ. Η απόκτηση του υπόκειται στην πλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που ορίζονται στη συμφωνία αγοράς μετοχών, ενώ η τελική τιμή αγοράς θα καθοριστεί με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) της Excelsior Hotel Enterprises Lim (που είναι η εταιρία στην οποία ανήκει) κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη ως αξία του ακινήτου τα 39 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω αγορά ακινήτου θα χρηματοδοτηθεί μερικώς από κεφάλαια που αντλήθηκαν από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ και τραπεζικό δανεισμό με τη συναλλαγή να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το επενδυτικό πλάνο της Trastor ΑΕΕΑΠ για φέτος είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με την γεωγραφική της επέκταση επιχειρεί και την είσοδο της στον τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία).

Η Trastor διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 60 ακίνητα, συνολικής αξίας 514,6 εκατ. ευρώ που της αποφέρει ετησιοποιημένα μισθωτικά έσοδα 29 εκατ. ευρώ. Με βασικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς (κατέχει ποσοστό 98,34%) στο τέλος του 2023 ενίσχυσε την κεφαλαιακή της διάρθρωση με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμάται εντός του 2025 η Trastor θα προχωρήσει σε ιδιωτική τοποθέτηση προκειμένου να αποκτήσει την αναγκαία διασπορά στη μετοχή της.