Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της ισχυρής οικονομικής άνθισης, αποτελούσε το συνώνυμο του «made in Greece» επίπλου, με τη SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη να μεσουρανεί και να «μπαίνει» στα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.
Σήμερα, το status για την ιστορική επιπλοβιομηχανία είναι εντελώς διαφορετικό -και σίγουρα λιγότερο φανταχτερό.
Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό, η είσοδος νέων «παιχτών» στην αγορά, οι λαθεμένοι χειρισμοί της διοίκησης και η πολυετής οικονομική κρίση έχουν μετατρέψει την εισηγμένη σ΄ ένα «κουφάρι», με την οικογένεια Θεοδωρίδη να ελέγχει μόλις το 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους πιστωτές, δηλαδή στις ελληνικές τράπεζες.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η δικαιοσύνη άναψε το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του 2019, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά όλων των εν λειτουργία δραστηριοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων σ΄ ένα νέο σχήμα (Neocon), με το αντίτιμο και τα ρευστοποιήσιμα assets να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή των εναπομεινάντων υποχρεώσεων.
Έπειτα απ’ αυτήν την εξέλιξη, η οικογένεια Θεοδωρίδη θα οδηγήσει την εισηγμένη εταιρεία σε εκκαθάριση και λύση, μπαίνοντας οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή της SATO, η οποία αξίζει λιγότερο από 1,8 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο, έχει ήδη τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης και ενδεχομένως ουδέποτε θα επιστρέψει στο ταμπλό.
Όλα τα παραπάνω, αν και εξασφαλίζουν την αναγκαία συνέχεια στα brands SATO και ΕΝΤΟS, σίγουρα δεν αποτελούν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την οικογένεια Θεοδωρίδη, και ιδίως για τον Σωτήρη, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1964 με την επωνυμία ΜΕΤΑΛΛΟΝ ΕΛΛΑΣ (προτού τελικά μετεξελιχθεί στη σημερινή SATO), αλλά και για τον γιο του, Γιώργο, ο οποίος σήμερα ασκεί καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Μην ξεχνάμε ότι τις «χρυσές» εποχές ο ετήσιος τζίρος άγγιζε ή και ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα μετά βίας ανέρχεται στα 20 – 21 εκατ. ευρώ.
H απώλεια του «Athens Heart»
Κι αυτά έρχονται μόλις μία πενταετία μετά την απώλεια και της Pasal Development (ιδιοκτήτρια του πρώην «Athens Heart» στην οδό Πειραιώς), η οποία μέχρι και το 2019 άνηκε στην οικογένεια Θεοδωρίδη. Ωστόσο, στη συνέχεια -και ως απόρροια των συσσωρευμένων προβλημάτων- πουλήθηκε στον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη και μετονομάστηκε στη γνωστή Premia Properties.
Χρηματιστήριο: 6+2 μετοχές που παραμένουν άκρως ελκυστικές για αγορές
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)