Ο σεβασμός των επιχειρήσεων στο φυσικό περιβάλλον όπου αναπτύσσονται, αλλά και η επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και συνεργασίας με τους πολίτες για τη χάραξη βιώσιμης πολιτικής, που θα διευκολύνει την καθημερινότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, αποτελούν το κλειδί για μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ενότητας «ESG: Από την θεωρία στην πράξη», που διοργανώθηκε από το Υπερταμείο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Για τη σημασία της Βιωσιμότητας (ESG) στις επιχειρήσεις και την κοινωνία μίλησαν στο πάνελ που συντόνιζε ο δημοσιογράφος της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ Φάνης Ζώης, οι Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων, Eldorado Gold, Δημήτρης Παπανικολάου, Πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής και Χριστίνα Κολιάτση, Chief Legal Counsel, Υπερταμείο.
Για να μπορεί μια εταιρεία να υπάρχει και αύριο, οφείλει να λειτουργεί με όρους βιωσιμότητας και να σέβεται τόσο το περιβάλλον όσο και την κοινωνία που λειτουργεί, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων, Eldorado Gold. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που παράγουν χρυσό, άργυρο, μόλυβδο, ψευδάργυρο και στο μέλλον χαλκό, ενώ για να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα στις Σκουριές και στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας έχει διεξάγει πολλές συζητήσεις, με τους τοπικούς παράγοντες. Όπως τόνισε η κ. Ξηρουχάκη, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η εταιρεία παρακολουθεί στενά, πιθανές επιπτώσεις από τη βιομηχανική δραστηριότητα, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στις συνέργειες με την τοπική κοινωνία, όπου η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει παράδοση 25 αιώνων. Ένα από τα παραδείγματα που έφερε στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, στο πλαίσιο της βιώσιμης πολιτικής της, είναι το γεγονός ότι έχουν τοποθετηθεί 500 σταθμοί παρακολούθησης που επιβλέπουν την ατμόσφαιρα, το νερό, τη γη κ.λπ. ενώ έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων.
Στη σημασία του ESG και στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή της συμπερίληψης στην κοινωνία μας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπανικολάου, Πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής, λέγοντας ότι η επιτυχία δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η συνεργασία. Έχοντας ο ίδιος αφιερωθεί τα τελευταία χρόνια σε αγώνα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, ο κ. Παπανικολάου, ζήτησε τη συμβολή της Πολιτείας και τη συνεργασία με φορείς, ώστε άνθρωποι με μη ορατή αναπηρία, να έχουν μεταξύ άλλων, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την εργασία, τον αθλητισμό, καθώς και διευκόλυνση στις μετακινήσεις, τομέα που μπορεί να συμβάλλει με την στρατηγική του το Υπερταμείο. Ο ίδιος εισηγήθηκε την έκδοση ψηφιακής κάρτας αναπηρίας και ανέφερε ότι η απασχόληση ατόμων με αναπηρία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία, καθώς μόνο το 32,7% έχει εργασιακή απασχόληση. Τέλος, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, λέγοντας ότι για πρώτη φορά κυκλοφόρησε σειρά γραμματοσήμων με θέμα την κοινωνική συμπερίληψη.
Την προτεραιότητα που δίνει το Υπερταμείο και οι θυγατρικές εταιρείες στην Βιωσιμότητα και τα κριτήρια ESG, ανέδειξε η Χριστίνα Κολιάτση, Chief Legal Counsel, στο Υπερταμείο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Ανέφερε ότι το Υπερταμείο επιβεβαίωσε στην πράξη την κοινωνική του ευαισθησία με το πρόγραμμα ολοκληρωμένης προσβασιμότητας στον σταθμό της ΣΤΑΣΥ στο Μοναστηράκι, όπου συμμετείχαν άτομα με αναπηρίες, συμβάλλοντας με τις παρεμβάσεις τους στον καλύτερο σχεδιασμό λύσεων για ανθρώπους με κινητικά και προβλήματα όρασης. Η κ. Κολιάτση τόνισε την αναγκαιότητα των συνεργασιών στη χάραξη βιώσιμης πολιτικής που θα διευκολύνει την καθημερινότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπερταμείου για ισότιμες κοινωνίες, έχουν οριστεί άτομα στα Διοικητικά Συμβούλια του Υπερταμείου και κάθε θυγατρικής, υπεύθυνα για την παρακολούθηση αυτών των θεμάτων.