Skip to main content

Γιώτης: Συνεχίζει την ανάπτυξη με στρατηγική εξωστρέφειας

Παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, ο όμιλος συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του έργου

Έχοντας καταφέρει να «μαζέψει» στην περσινή χρήση τις απώλειες στην κερδοφορία του 2022, η βιομηχανία Γιώτης, που διανύει το 94ο έτος της λειτουργίας της, εστιάζει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων της. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας, αλλά και η υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα μέσα από την υλοποίηση κεφαλαιουχικών επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

Πέραν της επιμέρους λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, η διοίκηση συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων της μέσω νέων εξαγορών. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της περσινής χρήσης, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 113,4 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε σχέση με τα 110,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 3,7% (βιομηχανική δραστηριότητα).

Αυξημένα κέρδη, μειωμένος δανεισμός

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 43,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα EBITDA του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 21,6%, στα 11,8 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων αποτελέσματα ανήλθαν σε 6,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας αύξηση 19,6%, και η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε με μεγαλύτερο ρυθμό, στο 21%, και διαμορφώθηκε σε 4,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά σχεδόν 40%, στα 19,5 εκατ. ευρώ, έναντι 32,3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα ίδια κεφάλαια εμφάνισαν αύξηση κατά 6,8%, στα 55,8 εκατ. ευρώ.

Παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, ο όμιλος συνέχισε απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού του έργου, το οποίο για τη χρήση του 2023 ανήλθε στο ποσό των 2,32 εκατ. ευρώ και αφορά: κτιριακές βελτιώσεις και αγορές μηχανημάτων στη Στάμου, ύψους 1,17 εκατ. ευρώ, και επένδυση σε νέο μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις Περιστερίου και Αγρινίου της Γιώτης, συνολικού ύψους 1,15 εκατ.ευρώ