Skip to main content

Enaon EDA: Θέλει ενιαία ταρίφα στο φυσικό αέριο για όλη τη χώρα

.REUTERS/Kacper Pempel

Εν αναμονή αποφάσεων και για τους έξυπνους μετρητές

Την αισιοδοξία της ως προς τις προοπτικές διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια διατηρεί η ηγεσία της Enaon EDA, επισημαίνοντας ότι το καύσιμο διασφαλίζει ανταγωνιστικότερο ενεργειακό κόστος έναντι άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Enaon EDA, η εταιρεία διαχείρισης του συστήματος διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα για την επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, η Barbara Morgante Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon και η Francesca Zanninotti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA σε συνάντηση με δημοσιογράφους στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Συνάντησης Θεσσαλονίκης.

Έχοντας σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά μετά την εξαγορά των τριών Διαχειριστών διανομής αερίου (ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ) από τον Ιταλικό ενεργειακό όμιλο Italgas, η εμπειρία της εταιρείας υποδεικνύει ότι το φυσικό αέριο διατηρεί σημαίνουσα θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, «πατώντας» στο ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα καύσιμα, κόστος που έχει. «Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εμπειρία μας, όταν φτάνουμε σε μια νέα περιοχή, οι καταναλωτές επιλέγουν το φυσικό αέριο επειδή είναι φθηνότερο» για να συμπληρώσει ότι σε τελευταία ανάλυση, «ένας καταναλωτής αποφασίζει εν πολλοίς στη βάση του οικονομικού οφέλους ή κόστους που δύναται να έχει από την μία ή την άλλη επιλογή».

Την ίδια στιγμή, οι δύο ισχυρές γυναίκες της Enaon δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη αναβάθμισης της θεσμικής διαδικασίας ώστε αφενός απλοποιηθεί περαιτέρω και αφετέρου να γίνει πιο γρήγορη. «Καταλήγουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την συγκέντρωση εγγράφων και δικαιολογητικών παρά με την υλοποίηση των επενδύσεων μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αίτημα για ενιαίο τιμολόγιο όπως στην Ιταλία

Πάγιο αίτημα της εταιρείας είναι η θέσπιση ενός ενιαίου τιμολογίου για το σύνολο της χώρας στα πρότυπα της Ιταλίας, πράγμα για το οποίο έχει ήδη κινήσει διαδικασίες στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει.

Ειδικότερα, η ηγεσία της Enaon EDA έχει επίγνωση ότι η ενοποίηση των τιμολογίων θα επιφέρει πρόσθετα κόστη σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών (πχ βιομηχανίες) που σήμερα απολαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις, ωστόσο, σε απόλυτους όρους, όπως αναφέρθηκε, η διαφορά δεν θα είναι κάτι τραγικό.

Ωστόσο, η ενιαία τιμολόγηση ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου σε νέες περιοχές, οι οποίες υπό το υφιστάμενο σύστημα, υπόκεινται σε μεγάλες επιβαρύνσεις, καθιστώντας οριακά μη βιώσιμη την επιλογή του αερίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κα Morgante, η πρόταση της εταιρείας που βρίσκεται υπό συζήτηση με την ΡΑΑΕΥ, αφορά στη σταδιακή εφαρμογή της ενιαίας τιμολόγησης ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να προσαρμοστούν στις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν.

Επιπρόσθετα, όπως υπογράμμισαν, η ενιαία τιμολόγηση συνιστά ένα δικαιότερο σύστημα, καθώς οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται με βάση το που κατοικούν. Επίσης το ενιαίο τιμολόγιο θα απλοποιήσει τη διαδικασία για τον υπολογισμό των χρεώσεων από την Enaon EDA.

Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, η Enaon EDA έχει υποβάλει την σχετική τεκμηρίωση στη Ρυθμιστική Αρχή και αναμένεται να υπάρξει τεχνητή συνάντηση εντός Σεπτεμβρίου προκειμένου να επεξηγήσει το νέο σύστημα τιμολόγησης καθώς και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις του Ρυθμιστή. Η επιδίωξη της εταιρείας είναι να θεσμοθετηθεί πριν την εκπνοή του χρόνου πράγμα που ωστόσο, μένει να φανεί αν θα καταστεί εφικτό, δεδομένου ότι η μετατροπή των τιμολογίων συνιστά ένα σύνθετο ζήτημα με πολλές παραμέτρους.

Οι έξυπνοι μετρητές

Παράλληλα, η ηγεσία της εταιρείας βρίσκεται σε επαφή με την Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για την επιτάχυνση του σχεδίου αντικατάστασης των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μετρητές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το νέο Πρόγραμμα ανάπτυξης της Enaon EDA προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 61.4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2028 για την εγκατάσταση 568.890 έξυπνων μετρητών. Η επιμέρους κατανομή των επενδύσεων ανά περιοχή μέχρι το 2028 αναλύεται ως εξής:

  • Αττική: 22.449.1013 εκατ. ευρώ και 184.384 έξυπνους μετρητές
  • Θεσσαλονίκη: 26.031.743 εκατ. ευρώ και 269.618 έξυπνους μετρητές
  • Θεσσαλία: 11.426.384 εκατ. ευρώ και 114.945 έξυπνους μετρητές

Για τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα προβλέπεται ένα «κονδύλι» της τάξης των 227.247 ευρώ για κάθε περιοχή, χωρίς να γίνεται πρόβλεψη αριθμού έξυπνων μετρητών εν λειτουργία το 2028.

Αυτήν την περίοδο, η Enaon EDA ολοκληρώνει σχετική μελέτη κόστους-οφέλους (Cost-benefit analysis) για το θέμα προκειμένου να την υποβάλει στη ΡΑΑΕΥ και αυτή με την σειρά της να την μεταβιβάσει στο ΥΠΕΝ, καθώς χρειάζεται να δώσει «πράσινο φως» προτού η Αρχή προχωρήσει στην εγκριτική της απόφαση.