Skip to main content

ΔΕΘ: 10 γκρίζες ζώνες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς

Ο στόχος των 950 ευρώ το μήνα για το 2027, από 830 ευρώ που είναι σήμερα, παραμένει ως έχει. Όμως δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για τον μέσο μισθό

Μέτρα για συνταξιούχους και εργαζόμενους, που τους αφήνουν όλους μάλλον δυσαρεστημένους, είναι εκείνα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Στο πεδίο των συνταξιούχων, οι αυξήσεις στις συντάξεις κινούνται στα όρια του πληθωρισμού, άρα κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στην πράξη. Η προσωπική διαφορά συνεχίζει να «τρώει» τα υπερβαίνοντα ποσά που θα έπρεπε να λάβει το 1/3 των συνταξιούχων της χώρας. Το επίδομα που χορηγείται ως αντιστάθμισμα είναι πολύ μικρότερο, από τα ποσά που θα χαθούν το 2025, λόγω μη απορρόφησης των αυξήσεων. Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) δεν καταργείται. Τα «αγκάθια» των αναδρομικών και των συντάξεων χηρείας παραμένουν.

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η κατάσταση, αν και δυσχερής, είναι πιο ξεκάθαρη. Η πρωθυπουργική αναφορά έγινε σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, με την προαναγγελία μιας νέας αύξησης που θα γνωστοποιηθεί τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, εκτός απροόπτου.

Ο στόχος των 950 ευρώ το μήνα για το 2027, από 830 ευρώ που είναι σήμερα, παραμένει ως έχει. Όμως δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για το  μέσο μισθό. Δεν επισημάνθηκε πώς θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να δοθεί ώθηση από την Κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθούν οι συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ακόμα περισσότερο, πώς αυτές οι ΣΣΕ θα καταστεί εφικτό, με ταχείς ρυθμούς να επεκτείνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων, άρα και στο σύνολο των εργαζομένων, ενός κλάδου.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Μείωση κατά 1 μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές, καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος

Οι παρεμβάσεις

Ας δούμε πιο αναλυτικά, οι «γκρίζες ζώνες» που δημιουργούνται για συνταξιούχους και εργαζόμενους από 10 διαφορετικές παρεμβάσεις έγιναν, ή που δεν έγιναν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη:

1)      Αυξήσεις στις συντάξεις: Εκτιμήθηκε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 2,2 – 2,5% και θα δοθούν το 2025. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά διαδικασία αύξησης για τους συνταξιούχους. Σε αυτή τη φάση υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις θα δοθούν σε περισσότερες από 2 εκατ. συντάξεις. Όμως, Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,1%, σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες. Ακόμα και αν επαληθευτεί η εκτίμηση του πρωθυπουργού,  ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%, πάλι οι αυξήσεις είναι κοντά στα όριά του.

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Αυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου πάνω από 2 εκατ. συντάξεις

2)      Προσωπική Διαφορά: Σε πρώτη φάση, διαπιστώνεται διατήρηση του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αύξηση το 2025, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Θα λάβουν όμως ένα επίδομα που δίνεται για τρίτη χρονιά, ως αντιστάθμισμα αυτής ακριβώς της απώλειας των αυξήσεων. Θα αφορά όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, το οποίο σε μικτές αποδοχές δεν θα υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί θα κυμαίνεται από 100 – 200 ευρώ.

3)      Χαμηλοσυνταξιούχοι: Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα δοθεί η ειδική οικονομική ενίσχυση, που προέρχεται από τα 243 εκατ. ευρώ που είναι η φορολόγηση των διυλιστηρίων, καλύπτοντας χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ, όπως έγινε πέρσι.

4)      Περικοπές σε επικουρικές και σε δώρα: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δικαστική διαμάχη για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Υπολογίζεται ότι  ανέρχονται σε 370.000 οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αγωγές κατά του Δημοσίου.

5)      Επανυπολογισμός: Παραμένει σε εκκρεμότητα ο επανυπολογισμός 150.000 συντάξεων κύριων και επικουρικών με τα αυξημένα ποσοστά Βρούτση. Συνδυαστικά παραμένει και η εκκρεμότητα της καταβολής των ποσών που αναλογούν, σε όσους  έχουν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, άρα δικαιούνται  προσαύξηση στη σύνταξή τους.

6)      Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Όχι μόνο δεν καταργείται η ΕΑΣ που επιβαρύνει συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, αλλά ακόμα και η όποια αναπροσαρμογή υπέρ των χαμηλότερων εισοδημάτων, παραμένει «θολή». Πρακτικά όμως η συγκεκριμένη Εισφορά, θα συνεχίσει να επιβαρύνει πάνω από 500.000 συνταξιούχους.

7)      Συντάξεις χηρείας: Παγώνει μέχρι νεωτέρας και το θέμα των συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η περικοπή που έχει ήδη εφαρμοστεί από το 2020 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (από 70% της σύνταξης, μείωση στο 35% μετά την πάροδο της τριετίας), όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες συνταξιούχοι, που είναι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, κινδυνεύουν,  όχι μόνο να υποστούν με τη σειρά τους δραματική μείωση, αλλά ταυτόχρονα να καταβάλλουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία.

8)      ΣΣΕ: Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για ενδεχόμενη στήριξή τους,  έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών. Αυτό όμως σημαίνει ότι  περιορίζεται  δραματικά η δυνατότητα που θα μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο μισθός τους. Αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό, μόνο για τον κατώτατο μισθό, που προαναγγέλθηκε ότι θα αυξηθεί εκ νέου, την ερχόμενη Άνοιξη. Όμως, ο κατώτατος μισθός αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι πλέον, υπερβαίνουν τα 2,8 εκατ. όσοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι  σαφές πως υπάρχει ξεκάθαρο ερωτηματικό για το πώς θα αυξηθούν οι μισθοί για 2,2 εκατ. εργαζόμενους, χωρίς στήριξη των ΣΣΕ.

9)      Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα: Μέτρο που σημαίνει ότι δημοσιονομικά θα υπάρξει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 540 εκατ. ευρώ.

10)  Επίδομα ανεργίας: Η δικαιότερη κατανομή του επιδόματος δεν αλλάζει  τη βασική παράμετρο ότι  λαμβάνεται από περίπου έναν στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Επίσης, παραμένει ανοιχτό  το ενδεχόμενο κατάργησης του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, που αποτελούν όμως, περισσότερους από το 50% του συνόλου.