Skip to main content

Πόσο θα πέσουν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων από τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ

H διαφαινόμενη πορεία μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη ενίσχυσε σταδιακά την τάση μείωση του Euribor

Καλή αρχή. Από αυτή την εβδομάδα, η πορεία μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αποκτά νέα δυναμική.

Την προσεχή Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει  κατά 25 μονάδες τα βασικά επιτόκια για την ευρωζώνη- για δεύτερη φορά μετά το πρώτο βήμα του Ιουνίου.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα ακολουθήσει, επίσης, με την ίδια μείωση. «Ήρθε επιτέλους η ώρα για μειώσεις επιτοκίων και στις ΗΠΑ. Η ΕΚΤ και η Fed είναι πιθανό να μειώσουν τα βασικά επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις τους», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HQ Trust, Μάικλ Χέιζ.

Για την ΕΚΤ, η Bank of America αναμένει ότι όχι μόνο θα επιλέξει να μειώσει το καταθετικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά και θα επιδείξει μια διάθεση περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Η  BOFA αναμένει ότι η «αδύναμη οικονομική ανάκαμψη» και η υποχώρηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του χρήματος στο 2%, το αργότερο, στο τρίτο τρίμηνο του 2025 .

Η Deutsche Bank αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη θα πέσουν σε μια «ζώνη προσγείωσης» μεταξύ 2 και 2,5% το 2025. Ο  Μάικλ Χέιζ λέει επίσης: «Οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι το σημείο εκκίνησης για περαιτέρω βήματα τους επόμενους μήνες».

Η Ναυτεμπορική στο κινητό σας! Άμεση και έγκυρη ενημέρωση με το νέο app

Η «άνεση» της ΕΚΤ

«Η καλή εξέλιξη του πληθωρισμού, μαζί με την πρόσφατη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου και την ισχύ του ευρώ, θα δώσουν την άνεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική»,  όπως αναφέρει η Santalucía Asset Management . «Ο τρέχων κύκλος μείωσης θα συνεχιστεί , σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς», προσθέτει.

Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι στην ευρωζώνη τα επιτόκια θα μειωθούν δύο φορές φέτος- μία τον Σεπτέμβριο και μία άλλη τον Δεκέμβριο.

«Γεράκια» και «περιστέρια»

Δημοσκόπηση του Reuters που διενεργήθηκε από τις 30 Αυγούστου έως την περασμένη Πέμπτη, 64 από τους 77 οικονομολόγους προέβλεψαν μείωση 0,25% την επόμενη Πέμπτη και άλλη μία ξανά τον Δεκέμβριο. Όμως το ΔΣ της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι χωρισμένο μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών
Τα «γεράκια» φοβούνται ότι η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη θα μπλοκάρει την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες. Το παράδοξο είναι ότι ανάμεσα σε αυτά τα γεράκια είναι η Bundesbank, όπου η ύφεση έχει ήδη φτάσει.

Τα «περιστέρια», αντιθέτως φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα πέσει ακόμη και κάτω από τον στόχο του 2% λόγω της ολοένα και πιο αδύναμης εγχώριας ζήτησης. Ο Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη L e Monde μίλησε για «ένα πραγματικό κίνδυνο η θέση μας να γίνει πολύ περιοριστική. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο μας χωρίς να επιβραδύνουμε άσκοπα την οικονομία, γιατί χρειαζόμαστε απεγνωσμένα επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη». Τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιβεβαιώνουν «την κατεύθυνση του ταξιδιού μας και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να είμαστε λιγότερο περιοριστικοί», τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης.

Πώς επηρεάζεται το Euribor

Μέχρι στιγμής φέτος, η κύρια εστίαση των αγορών ήταν οι προσδοκίες σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις κύριες οικονομίες, οι οποίες με τη σειρά τους καθόρισαν την εξέλιξη άλλων βασικών δεικτών για τους πολίτες, όπως για παράδειγμα το Euribor, ο δείκτης αναφοράς για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια. .

H διαφαινόμενη πορεία μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη ενίσχυσε σταδιακά την τάση μείωση του Euribor. Τον Απρίλιο, ο δείκτης με τον οποίο συνδέονται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, έκλεισε στο 3,703% και από τότε υποχωρεί συνεχώς. Τον Αύγουστο η υποχώρηση ήταν πολύ σημαντική και ο μέσος όρος του μήνα διαμορφώθηκε στο 3,166%, σημειώνοντας έτσι την πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση του

. Επιπλέον, η πτώση του Euribor 12μήνου τον Αύγουστο αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη από μήνα σε μήνα από τον Οκτώβριο του 2022 και τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2013. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η απότομη πτώση είναι καλό νέο τόσο για την αγορά στεγαστικών δανείων όσο και για τους πολίτες οι οποίοι θα δουν επιτέλους τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους να μειώνονται στην επόμενη αναθεώρηση.

Μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο το Euribor συνέχισε να υποχωρεί  κάτω από το 3,1% και ο προσωρινός μέσος όρος του μήνα ανέρχεται στο 3,093%. Κοιτάζοντας το μέλλον, πιστεύουμε ότι το Euribor πιθανότατα θα συνεχίσει να υποχωρεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μακροπρόθεσμα, η εξέλιξη του Euribor θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αν όμως υπάρξουν  τελικά μόνο άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων ως το τέλος του χρόνου, η πτώση του Euribor θα μπορούσε να επιβραδυνθεί. Αν και η αβεβαιότητα σχετικά με το πού θα βρίσκεται το Euribor 12μήνου στο τέλος του έτους είναι υψηλή, η πρόβλεψη των περισσότερων αναλυτών είναι γύρω στο 3% – 3,5% στο τέλος του 2024.

Μείωση 50 μονάδων από τη Fed;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας  επιβεβαιώνουν επίσης τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση από τη Fed. Τον Αύγουστο ,δημιουργήθηκαν 142.000 νέες θέσεις εργασίας Αν και ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, η αύξηση αυτή ήταν όμως σημαντικά μικρότερη από τις 164.000 νέες θέσεις εργασίας που αναμένονταν από τους ειδικούς.

«Η Fed, η οποία, σύμφωνα με τον Τζερόμ Πάουελ, δεν θέλει περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, πρέπει τώρα να λάβει γρήγορα μέτρα», λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος της Bantleon, Αντρέας Μπους. « Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας καθιστούν πιο πιθανή μια μείωση των επιτοκίων  της Fed κατά 50 μονάδες βάσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Commerzbank , «η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ανακάμπτει  δύσκολα. Ωστόσο, η συνολική εικόνα των νέων δεδομένων υπόσχεται χαλάρωση της αγοράς εργασίας». Αυτό μειώνει τις ανησυχίες ότι η πίεση των μισθών θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, που  μειώθηκε στο 2,9% τον Ιούλιο.  Η συνολική εντύπωση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάπως ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Δεδομένου ότι οι τιμές είναι πλέον πιο σταθερές και η αγορά εργασίας παρουσιάζει αδυναμίες, η Fed έχει «ελεύθερα τον έλεγχο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος Τόμας Γκίτζελ από την VP Bank.

Η Bantleon αναμένει και νέες μειώσεις επιτοκίων κατά 50  μονάδες το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, τα βασικά επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πέσουν στο 3% την άνοιξη του 2025.