Skip to main content

Lenovo: Ανεβάζει τον πήχυ στην αγορα των υπολογιστών παγκοσμίως με τη χρήση AI

Στόχος τα ηγετικά μερίδια διεθνώς και τοπικά στα PC AI

Υπολογιστές με απεριόριστες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης με πανισχυρους επεξεργαστές των κορυφαίων εταιρειών Intel. AMD, Qualcomm, για ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών διαδικασιών, δημιουργικής έκφρασης και ενεργειακής αποδοτικότητας για την κάλυψη απαιτητικών αναγκών των επιχειρήσεων αλλά και των τελικών  καταναλωτών, με μικρό βάρος, μπαταρίες μακράς διάρκειας και  συσκευασία από οικολογικά υλικά (μπαμπού, ζαχαροκάλαμο), παρουσίασε η Lenovo στο πλαίσιο του Lenovo Innovation World 2024 στο Βερολίνο , που παρακολούθησε η «Ν» λίγο πριν την έναρξη της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας IFA 2024.

Η εταιρεία ανέβασε τον πήχυ των επιδόσεών της αλλά και το επίπεδο του ανταγωνισμού και κατέδειξε την προοπτική της στην παγκόσμια αλλά και τις κατά τόπους αγορές υπολογιστών όπου δραστηριοποιείται με το λανσάρισμα της νέας  σειράς προϊόντων  ThinkPad™, ThinkBook™, Yoga™ και IdeaPad™ (ThinkPad T14s Gen 6 AMD, ThinkBook 16 Gen 7+ AMD Ryzen AI, ThinkBook 16 Gen 7 Snapdragon® X Plus ΝPU Qualcomm, Lenovo Yoga Slim 7i Aura Edition (15”, 9) Intel Core Ultra, Lenovo IdeaPad Slim 5x (14”, 9), IdeaPad 5x 2-σε-1 (14”, 9) Snapdragon X Plus,  IdeaPad Slim 5, 15 ιντσών και 13 ιντσών AMD Ryzen 7000 Series, ενώ την παράσταση στην παρουσίαση έκλεψε ο Lenovo Auto Twist AI PC POC, ο υπολογιστής που εκτελεί εντολές -άνοιγμα, κλείσιμο, περιστροφή οθόνης- με αναγνώριση φυσικής φωνής αλλά ακόμη δεν διατίθεται στη λιανική. Προκειται για proof-of-concept συσκευή, η οποία επαναπροσδιορίζει την αλληλεπίδραση των χρηστών με τους έξυπνους αυτοματισμούς και την τεχνητή νοημοσύνη. Αξιοσημείωτο λανσάρισμα του ThinkPad X1 Carbon Gen 13 Aura Edition, με τεχνολογία Intel® Core™ Ultra και αύρα τεχνητής  νοημοσύνης, συμφωνα με το όνομα του.

Εποχή AI PC

Τα AI PC πρόκειται να φέρουν επανάσταση στην πληροφορική, καθώς η παρουσία τους στην αγορά ενισχύεται, με το 60% των PC που θα διατεθούν έως το 2027 να αναμένεται να είναι μοντέλα με λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης. «Στη Lenovo, δεσμευόμαστε να ξεπεράσουμε τα όρια της καινοτομίας και να φέρουμε την τεχνολογία με AI σε όλους. Οι πιο πρόσφατοι υπολογιστές AI, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής σειράς Aura Edition, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό άλμα προς στην παροχή εξαιρετικά εξατομικευμένων, παραγωγικών και ασφαλών υπολογιστικών εμπειριών», δήλωσε ο Luca Rossi, President of Lenovo Intelligent Devices Group, «Μέσα από στενή συνεργασία με τους ηγέτες του κλάδου, επαναπροσδιορίζουμε το τι είναι εφικτό με την τεχνητή νοημοσύνη». Ο κ. Rossi μίλησε για την αναγέννηση των υπολογιστών και τόνισε πως η Lenovo στοχεύει να ηγηθεί της εποχής των συσκευών AI.

Η εταιρεια ανακοίνωσε επίσης το AI PC Fast Start, μια λύση που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους οργανισμούς να μεταβούν γρήγορα σε συσκευές έτοιμες για AI, μεγιστοποιώντας την απόδοση της επένδυσης μέσω της συμβουλευτικής βασισμένης στο AI και της απλοποιημένης ανάπτυξης. Παραλληλα παρουσιασε τις δυνατότητες της καινοτόμου, νέας Παγκόσμιας Γλώσσας Σχεδιασμού Λιανικής (Global Retail Design Language), μια στρατηγική πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεταμορφώσει την εμπειρία του πελάτη σε όλες τις μορφές φυσικής λιανικής πώλησης. Να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε ότι η Lenovo από το 2025 θα είναι παγκόσμιος συνεργάτης της Formula 1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista, το μερίδιο αγοράς της Lenovo διεθνώς το 2023 διαμορφώθηκε στο 24,3% κατέχοντας ηγετική θέση, με τη δεύτερη εταιρεία να ακολουθεί με μερίδιο αγοράς στο 21,9% και την τρίτη στο 16,6%.  Πρόκειται για μια ηγετική θέση που έχτισε σταδιακά η Lenovo από το 2006 και εξελίσσεται με πιο έντονο ανοδικό ρυθμό από το 2014 και μετά, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία απέκτησε το ηγετικό προβάδισμα στη διεθνή αγορά.

Στην ελληνική αγορά η Lenovo το 2023 διατήρησε την πρώτη θέση σε όλες τις κατηγορίες notebooks για άλλη μία χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC και της GFK . Συγκεκριμένα, βάσει αποτελεσμάτων IDC η Lenovo ήρθε πρώτη σε consumer notebook units με μερίδιο 25,2%,για τις αγορές Ελλάδας και Κύπρου, ενώ στην κατηγορία PC για Μεγάλες Επιχειρήσεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα κατέγραψε ποσοστό 35,8%,διατηρώντας για άλλη μία χρονιά την πρώτη θέση. Παράλληλα, η Lenovo ήρθε πρώτη και βάσει αποτελεσμάτων GfK με μερίδιο 26,6%, στην κατηγορία consumer notebooks (units)για την αγορά της Ελλάδας.

Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Διευθυντής της Lenovo για Ελλάδα και Κύπρο, Παναγιώτης Μακρυνιώτης «Τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν τόσο την δυναμική μας, αλλά και τη διαρκή προσπάθειά μας να γινόμαστε καλύτεροι κάθε χρόνο. Παράλληλα, τα αποτελέσματα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πελάτες και οι συνεργάτες μας, στους όποιους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Συνεχίζουμε δυναμικά να πραγματοποιούμε κάθε μέρα το όραμα μας να προσφέρουμε καλύτερες εμπειρίες και πιο έξυπνη τεχνολογία για όλους, με στόχο την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».