Με την ανάπλαση του ακινήτου της ιστορικής ζυθοποιίας Φιξ, επένδυση εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. και τη δημιουργία μεγάλου logistics center συνεχίζει τις επενδύσεις της στη Θεσσαλονίκη η Dimand.
Εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα, αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη διοίκηση της, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Ανδριόπουλο, η Dimand εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) διαδικασία που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF – Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου).
Όπως επισημαίνεται, εφόσον η διακήρυξη του μεγάλου αυτού έργου ανάπλασης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει λογικούς όρους και απευθύνεται στην αγορά, η Dimand θα δώσει το «παρών».
Πώς θα μεταμορφωθούν οι εγκαταστάσεις του ΦΙΞ
Η ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας Φιξ, όπως έχει ανακοινωθεί με χρηματοδότηση από την Πειραιώς και στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με προαναφερόμενη Τράπεζα, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Περιλαμβάνει την αποκατάσταση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος. Η αγορά του ακινήτου από την εταιρία ολοκληρώθηκε (χρειάσθηκαν 5 χρόνια) και οι διαδικασίες ωρίμανσης του ακινήτου των 23 στρεμμάτων είναι ήδη σε εξέλιξη, ώστε να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.
Βιοκλιματικό συγκρότημα
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή εγκαινιάσθηκε από την Dimand το βιοκλιματικό συγκρότημα σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη υπό την ονομασία Hub 26 επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, απέναντι από την ζυθοποιία Φιξ.
Την ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει ειδικότερα η Ourania A.E., μια κοινοπραξία του ομίλου Dimand και της Prodea ΑΕΕΑΠ με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα. Πρόκειται για μία επένδυση της οποίας η ακαθάριστη αξία (GDV) αναμένεται να ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 4 κτίρια εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη μισθωθεί (συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων 31 χιλ. τ.μ.).
H αμερικάνικη εταιρία τεχνολογίας TaskUs μίσθωσε το ένα και θα στεγάσει εκεί 800 εργαζόμενους. Μισθωτής είναι επίσης η Alpha Bank και ακόμα μια συστημική τράπεζα, ενώ για το τέταρτο κτίριο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Dimand με τέσσερις ομίλους (Siemens, 3Ε, ΔΕΗ και Metlen) για να καταλήξει με δύο. Στο Hub 26 κατασκευάζεται και ένα πέμπτο κτίριο το οποίο έχει πουληθεί στην Παρευξείνια Τράπεζα.
Σημειώνεται ότι τα μισθώματα στη Θεσσαλονίκη για σύγχρονους γραφειακούς χώρους κινούνται στην περιοχή 16,5 – 18 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα.
Στο ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ επίσης στη Θεσσαλονίκη που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Dimand θα κατασκευαστούν σε δύο φάσεις εγκαταστάσεις σύγχρονων αποθηκών, συνολικά 120 χιλ. τ.μ. (αρχικά τα 55 χιλ. τ.μ. και στη συνέχεια τα 65 χιλ. τ.μ.).
Το Project Skyline
Ακίνητα προς αξιοποίηση στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει για τη Dimand και το Project Skyline, όπως κτίριο γραφείων, σήμερα κενό, (συνολικά 3.200 τ.μ.) δίπλα από την αγορά Μοδιάνο. Εξετάζεται η ανακατασκευή του με χρήσεις ξενοδοχείου και κατοικιών.
Από τα 573 ακίνητα, διαφόρων χρήσεων του Project Skyline περίπου 70 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι τα ακίνητα του Project Skyline, θα μεταβιβαστούν από την Alpha Bank στη νέα εταιρία, συνεργασία της Dimand με την Premia και την Alpha Bank, σε 4 δόσεις με την πρώτη στις 30 Οκτωβρίου.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα της Dimand στην Αθήνα η διοίκηση της βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις φορείς για την πώληση της για 99 χρόνια σύμβασης παραχώρησης του Πύργου του Πειραιά, με στόχο την έξοδο της μέχρι το τέλος του έτους.