Skip to main content

Ενεργειακή ασφάλεια με ισχυρές συνεργασίες

CEO Ομίλου ΔΕΗ: Κοινό ρυθμιστικό περιβάλλον το κλειδί για την ανάπτυξη

Τη στρατηγική πρόθεση της ΔΕΗ να ηγηθεί των εξελίξεων, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις προκλήσεις που διαμορφώνονται σήμερα, ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου Southeast Europe Energy Forum που διοργάνωσε εχθές το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (AHCC) στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Στάσσης στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό περίπλοκο διεθνές περιβάλλον. Όπως τόνισε, πλέον έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τη ρωσική επίθεση την Ουκρανία και μαίνεται ακόμη μια κρίση στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, η συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Παράλληλα, υπάρχει η κλιματική κρίση. Για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού συστήματος στην περιοχή μας απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη».

Ο κ. Στάσσης ξεκίνησε την ομιλία του θέτοντας το πλαίσιο για τον ενεργειακό κλάδο στην Ευρώπη, τονίζοντας τη διπλή πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει. Από τη μία βρίσκεται η ενεργειακή ασφάλεια, η οποία πιέζεται από τις δύο εν εξελίξει γεωπολιτικές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη υπάρχει η «κλιματική και ενεργειακή κρίση», όπως τη χαρακτήρισε, με ακραίους καύσωνες που πλέον δημιουργούν ανάγκες για ψύξη όλο και βορειότερα στην Ευρώπη, και πίεση στα αποθέματα νερού.Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών της ενέργειας, ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια έχει υψηλό κόστος το οποίο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η λύση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά κλειδί για την επιτυχημένη ανάπτυξή τους είναι η ευελιξία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στάσσης έδειξε προς ένα κοινό ρυθμιστικό περιβάλλον. «Μια ρυθμιστική ευθυγράμμιση μεταξύ των χωρών μας είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα εξαλείψει τις αποκλίσεις των τιμών και θα ξεκλειδώσει τη μελλοντική ανάπτυξη. Γνωρίζουμε επίσης τη σημασία των εταίρων και, γενικά, το τι χρειάζεται για να πραγματοποιήσουμε την ενεργειακή μετάβαση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια» συμπλήρωσε ο κ. Στάσσης και συνέχισε: «Αυτή είναι η αποστολή μας και ο κύριος μοχλός πίσω από όλες τις αποφάσεις μας. Αποφάσεις όπως οι επενδύσεις μας στην Αλεξανδρούπολη, μια περιοχή που γίνεται υψίστης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»