Skip to main content

Αλ. Εξάρχου στη «Ν» για Μετρό Θεσσαλονίκης: Αν υπάρχει η πολιτική βούληση, τα προβλήματα ξεπερνιούνται

«Τον τελευταίο καιρό τα έργα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα»

Στο έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, μιλώντας στο studio του NaftemporikiTV, στην 88η ΔΕΘ. 

Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε τόσο στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το εν λόγω έργο, αλλά και στα επόμενα βήματα. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «το έργο δυσκολεύτηκε πολύ να ορθοποδήσει». Από την πλευρά του σημείωσε τα χαρακτηριστικά του έργου που οδήγησαν στην καθυστέρηση. Ως πιο σημαντικό έκρινε τα αρχαίο στον σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος όπως τόνισε είναι ένα κόσμημα, ένα μουσείο από μόνος του. «Συνεπώς θα παραδοθεί (σ.σ. στις 30 Νοεμβρίου) ο ομορφότερος σταθμός και το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης», δήλωσε.

Θέμα της κυβέρνησης η επέκταση του Μετρό

Αναφερόμενος στο μετρό της Καλαμαριάς, γνωστοποίησε ότι θα παραδοθεί προς το τέλος του 2025. Σχετικά με την επέκταση, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης πώς θα επεκταθεί από εκεί και πέρα. Όπως επεκτάθηκε το μετρό της Αθήνας, θα επεκταθεί και το μετρό της Θεσσαλονίκης και προς το αεροδρόμιο, αλλά και προς τα δυτικά. Θεωρώ ότι ήδη εξετάζονται κάποιες λύσεις».

Χρ. Σταϊκούρας στη «Ν»: Το 2025 η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά

Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουν αλλάξει πολλά από τότε που δημοπρατήθηκε η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Τον τελευταίο καιρό τα έργα προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και δημοπρατούνται πολύ πιο γρήγορα, γιατί έχουν λυθεί κάποιες βασικές αστοχίες του παρελθόντος. Πιστεύω ότι η συνεργασία που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο με την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της προκειμένου να καταστεί δυνατή η παράδοση στις 30 Νοεμβρίου, αν εξακολουθήσει να υπάρχει, δεν θα υπάρχουν προβλήματα».

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, ξεπερνιούνται τα προβλήματα».

Για την δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο κ. Εξάρχου επεσήμανε ότι «υπήρχαν πολλές δύσκολες στιγμές. Σε ό,τι αφορά εμάς, το πιο δύσκολο ήταν το το αρχικό στάδιο».

Και πρόσθεσε: «Έπρεπε κανείς να σκεφτεί ή να φανταστεί πώς είναι δυνατόν δυο τράπεζες, οι οποίες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, που είναι οι χειρότερες τράπεζες στην Ευρώπη, αξίζει τον κόπο κανείς να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για να τις διασώσει».

Εξήρε την βοήθεια τόσο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα. «Ήταν πάρα πολύ σοβαρή η παρέμβαση και των δυο».

Υπογράμμισε πως «δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, δύο τράπεζες που είναι έτοιμες να πτωχεύσουν, να εξυγιανθούν ταυτοχρόνως σε μια μέρα, στον βαθμό που εξυγιαίνονται αυτές οι δύο και να δημιουργήσουν μια τράπεζα που δεν θα οφείλει τίποτα σε κανέναν.