Skip to main content

Deals 278 εκατ. ευρώ στην αγορά γραφείων της Αθήνας το α’ εξάμηνο

Την αγορά συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν το αυξημένο κόστος κατασκευής και ανακατασκευής καθώς και τα υψηλά επιτόκια

Στα 278 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών στην αγορά των γραφείων στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το ίδιο διάστημα οι νέες μισθωτικές συμφωνίες αφορούσαν 75.000 τετραγωνικά μέτρα με τη μέση τιμή ενοικίου ανά τ.μ. να διαμορφώνεται σε 29,5 ευρώ το μήνα για τους γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία από την επαναλαμβανόμενη έρευνα – καταγραφή της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Cushman & Wakefield Proprius.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη εταιρία ο τομέας των γραφείων και των ξενοδοχείων είναι οι δύο κατηγορίες επαγγελματικών ακινήτων στις οποίες καταγράφηκε ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στην κτηματαγορά την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2024.

Ειδικότερα κατά το β’ τρίμηνο οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους στην Αθήνα διαμορφώθηκε σε 110 εκατ. ευρώ με το κέντρο της Αθήνας να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος (ποσοστό 55% ή 60 εκατ. ευρώ μέσα από 5 συναλλαγές ενώ περί τα 33 εκατ. ευρώ αφορούν συμφωνίες στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής).

Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε το ιστορικό κτίριο επί της οδού Κοραή 4 στο κέντρο της Αθήνας, σε συνέχεια της σχετικής συμφωνίας των ομίλων Εθνικής Ασφαλιστικής – Dimand. To εν λόγω ακίνητο θα ανακαινιστεί και θα πουληθεί από τη Dimand στην Τράπεζα Πειραιώς με το κλειδί στο χέρι για να εγκατασταθούν εκεί κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας. Από τα συνολικά 14.500 τ.μ. περίπου τα 9.000 τ.μ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της τράπεζας και 3.000 τ.μ. σε καταστήματα λιανικής και εστίασης.

Την ίδια στιγμή το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν νέες μισθωτικές συμφωνίες για 45.000 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αυξημένες 50% σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειωμένες 13% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ο δημόσιος τομέας, ο κλάδος της πληροφορικής και αυτός των υπηρεσιών ήταν οι πλέον δραστήριοι όσον αφορά τις μισθώσεις νέων χώρων.

Για τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών η τιμή ανά τ.μ. το μήνα στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται στα 29,5 ευρώ, ακολουθούν τα βορειοανατολικά προάστια με 29 ευρώ ανά τ.μ. στο Μαρούσι, την Κηφισίας, πέριξ της Αττικής Οδού και στη  Μεσογείων, με 16 ευρώ τα γραφεία στην Εθνική Οδό στα βόρεια, στα 24 ευρώ στα νότια σε Συγγρού και Βουλιαγμένης, στα 18 ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά και στα 14,5 ευρώ σε άλλες περιφερειακές αγορές.

Μείωση διαθεσιμότητας το β’ τρίμηνο

Οι διαθέσιμοι προς ενοικίαση χώροι μειώθηκαν το β’ τρίμηνο 6% και η έλλειψη διαθεσιμότητας για χώρους υψηλών προδιαγραφών είναι έντονη ειδικά στην βορειοανατολική Αθήνα.

Την αγορά συνεχίζουν να προβληματίζουν το αυξημένο κόστος κατασκευής και ανακατασκευής καθώς και τα υψηλά επιτόκια.

Όπως επισημαίνεται η αγορά των γραφείων δεν είναι ενιαία, αλλά πολλών ταχυτήτων ανάλογα με την ποιότητα των χώρων, την τοποθεσία και τη δυναμική της κάθε μεμονωμένης αγοράς.

Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για γραφεία υψηλών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τις σχετικά περιορισμένες νέες αναπτύξεις συντηρούν τα υψηλά ενοίκια και η εκτίμηση είναι ότι η εικόνα αυτή δεν θα διαφοροποιηθεί τουλάχιστον άμεσα.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ολοκληρώθηκαν 28.000 τ.μ. χώρων γραφείων στην Αθήνα, εκ των οποίων το 70% ήταν είτε ήδη προ-μισθωμένο είτε υπό διαπραγμάτευση από ενδιαφερόμενο μισθωτή.

Ο Πύργος Πειραιά ήταν το μεγαλύτερο νέο κτίριο που παραδόθηκε στους χρήστες του στην περίοδο του β’ τριμήνου, ενώ στο τέλος του 2ου τριμήνου ήταν υπό κατασκευή 197.400 τ.μ. γραφειακών χώρων με προοπτική παράδοσης έως το 2027, και με το 45% να έχει ήδη προ-μισθωθεί.