Skip to main content

Ubitech: Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για υποστήριξη νομικού ελέγχου των πράξεων του Ελληνικού Κτηματολογίου

1η Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση

Την ανάπτυξη της λειτουργίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ενσωματώθηκε στην εφαρμογή νομικού ελέγχου του Ελληνικού Κτηματολογίου ολοκλήρωσε η Ubitech, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η νέα αυτή λειτουργία αξιοποιεί την προηγμένη τεχνολογία GPT-4o της OpenAI, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που διεκπεραιώνονται οι διοικητικές διαδικασίες, αποτελεί το πρώτο εργαλείο AI που χρησιμοποιείται από δημόσιο φορέα στην Ελλάδα.

Τεχνικό υπόβαθρο

Το σύστημα βασίζεται σε checklist νομικών κανόνων για περίπου 35 διαφορετικά είδη υποθέσεων, όπως αγοραπωλησία, γονική παροχή, μίσθωση, υποθήκη, κ.λπ., όπου για το εκάστοτε είδος γνωρίζει τα απαραίτητα νομικά στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση μίσθωσης, ο εισηγητής καλείται να βρει στοιχεία που αφορούν στη γενική νομοθεσία, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, και το κτηματολογικό διάγραμμα. Στην πιο σύνθετη περίπτωση της αγοραπωλησίας, το σύστημα αναγνωρίζει έως και 42 διαφορετικούς νομικούς κανόνες, καθιστώντας τη διαδικασία πολύπλοκη και χρονοβόρα για έναν άνθρωπο.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί prompt engineering για να αντλεί τη σχετική λίστα από τη βάση δεδομένων και να καθοδηγεί το γλωσσικό μοντέλο GPT-4ο να εντοπίζει τα αντίστοιχα στοιχεία μέσα στο περιεχόμενο του εγγράφου. Χάρη στις προηγμένες δυνατότητες αναγνώρισης προτύπων του GPT-4ο, το σύστημα δύναται να ταυτοποιεί ακόμη και ποικίλες εκφράσεις των στοιχείων, π.χ. διαφορετικούς τρόπους αναφοράς στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Αυτό επιτρέπει τον ακριβή και αποτελεσματικό εντοπισμό των δεδομένων, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και βελτιώνοντας την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει το σύνολο στοιχείων που εντοπίστηκαν από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και αυτόματα να οδηγηθεί στο σημείο του κειμένου που βρέθηκαν με κατάλληλη σήμανση (highlight) στην προβολή του αντίστοιχου αρχείου τύπου PDF προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικώς.

Τα βασικά οφέλη της εφαρμογής

1. Σημαντική μείωση χρόνου επεξεργασίας

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία των νομικών συμβολαίων κατά περισσότερο από το ήμισυ. Αυτό συνεπάγεται ότι η διαδικασία που παλαιότερα διαρκούσε περίπου 30 λεπτά ανά πράξη, μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 10 λεπτά.

2. Αύξηση ακρίβειας & αξιοπιστίας

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές ανάγνωσης φυσικής γλώσσας για να εντοπίζει με ακρίβεια τα κρίσιμα στοιχεία των συμβολαίων, επιτρέποντας μια πιο τεκμηριωμένη και αξιόπιστη διαδικασία ελέγχου. Αυτό συμβάλλει στη μείωση των λαθών και στη βελτίωση της ποιότητας των αποφάσεων.

3. Μείωση κόστους

Με τη δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου, το κόστος ανά σύμβαση για το Δημόσιο μειώνεται σημαντικά, από 15 ευρώ σε λιγότερο από 30 λεπτά του ευρώ. Αυτή η μείωση κόστους ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημόσιου τομέα και επιτρέπει τη διοχέτευση πόρων σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

4. Διευκόλυνση των δημόσιων λειτουργών

Το σύστημα AI παρέχει αυτόματες εισηγήσεις στους προϊσταμένους, βοηθώντας τους να επικεντρωθούν στα σημαντικότερα στοιχεία κάθε συμβολαίου. Παρά την τεχνολογική καινοτομία, η τελική απόφαση παραμένει στον ανθρώπινο παράγοντα, διασφαλίζοντας έτσι την ορθή κρίση.

5. Ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης

Η ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης σε διοικητικές αποφάσεις αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο γίνεται πρότυπος φορέας καινοτομίας, απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους και αναβαθμίζοντας τη νομική ασφάλεια των πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ubitech.eu

Κτηματολόγιο: Ελεγχος συμβολαίων με το μάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης