Skip to main content

Ισχυρή ρευστότητα για τον όμιλο Quest: Αύξηση μεγεθών παρά την πίεση στο μικτό περιθώριο των εμπορικών δραστηριοτήτων

Στα 620 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις - Στα 41,6 εκατ. τα λειτουργικά κέρδη

Συνεχίζεται η πίεση στο μικτό περιθώριο των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου Quest ως απόρροια των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν ευρύτερα στο λιανεμπόριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης κατά το α’ εξάμηνο του 2024.

Συνολικά ο όμιλος Quest κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις στα 620 εκατ.ευρώ, κέρδη EBITDA στα 41,6 εκατ.ευρώ, Κέρδη Προ Φόρων στα 27,3 εκατ.ευρώ και κέρδη μετά από φόρους στα 20,5 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2024 εκτιμάται ήπια ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν. H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 14%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 6,7%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) κατά 1%, ενώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) κατά -3,1%.  Όπως σημειώνεται ο χαμηλός ρυθμός μεγέθυνσης στα Κέρδη Προ Φόρων οφείλεται κυρίως στη μείωση του μικτού περιθωρίου στις εμπορικές δραστηριότητες καθώς και στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους συνέπεια της αύξησης του επιτοκίου βάσης (Euribor) και του επιπέδου του δανεισμού. Kατά το Β’ Τρίμηνο η πορεία των βασικών μεγεθών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, με αύξηση στις πωλήσεις κατά 22,8%, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 17,6% και στα Κέρδη Προ Φόρων κατά 16,7%.

Στην Εμπορική Δραστηριότητα (Info Quest Technologies, Quest on Line, iSquare, iStorm, Clima Quest, ΓΕΔ, FoQus, Έπαφος) σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (+14,8%), ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά -7,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μείωση στα κέρδη προ φόρων οφείλεται πρωτίστως στη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους στο οικοσύστημα της Apple, στην υστέρηση της αγοράς κλιματισμού κατά την εν λόγω περίοδο , λόγω της λήξης του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου βάσης και των αναγκων κεφαλαίου κίνησης για την επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας. Στις Υπηρεσίες Πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις (+17,4%), και στα κέρδη προ φόρων κατά +7,5%. Στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS Courier) υπήρξε αύξηση στις πωλήσεις +5,5%, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση των κερδών προ φόρων +5,2%. Στην Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy) τα έσοδα της εταιρείας ήταν ελαφρά αυξημένα (+7,6%), και τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 3,8%, επιβαρυμένα από υψηλότερες αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα.