Skip to main content

Γιαν Κάρας: Ο master των μερισμάτων μοίρασε 2,2 δισ.

Επί προσωπικού: Ο Τσέχος CEO, ο οποίος οδεύει προς τη συμπλήρωση του 4ου έτους στα ηνία του ΟΠΑΠ, «βλέπει» τις ισχυρές ταμειακές ροές να παράγουν διαρκώς μετρητά, τα οποία επιστρέφει σταθερά στους μετόχους

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο… master των μερισμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Άλλωστε, από τον Δεκέμβριο του 2020, όταν και ανέλαβε τη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχει οδηγήσει τους μετόχους στο ταμείο συνολικά 11 φορές (!), έχοντας μοιράσει ένα ποσό που υπολογίζεται (κατά προσέγγιση) στα 2,2 δισ. ευρώ ή αλλιώς στα 6 ευρώ/μετοχή. Ο λόγος, φυσικά, για τον Γιαν Κάρας του ΟΠΑΠ, ο οποίος μόλις προχθές ανακοίνωσε τη διανομή προμερίσματος 0,6 ευρώ/μετοχή για τη φετινή χρήση.

Γιαν Κάρας

Ο Τσέχος CEO, ο οποίος οδεύει προς τη συμπλήρωση του 4ου έτους στα ηνία του ομίλου, «βλέπει» τις ισχυρές ταμειακές ροές να παράγουν διαρκώς μετρητά, τα οποία επιστρέφει σταθερά στους μετόχους. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η μέση μερισματική απόδοση της τελευταίας τετραετίας ανέρχεται σε διψήφια επίπεδα, υπερβαίνοντας με άνεση το ψυχολογικό και κρίσιμο όριο του 10%.

Μόνο εντός του 2024, για παράδειγμα, ο Γιαν Κάρας έχει προχωρήσει στην καταβολή ενός ποσού άνω του 1,45 ευρώ/μετοχή, καθώς τον Μάιο καταβλήθηκε η ετήσια επιβράβευση του 0,61 ευρώ, τον Ιούλιο ακολούθησε η επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο έπεται το προμέρισμα του 0,60 ευρώ. Το 2023, δε, είχε προηγηθεί ένα αθροιστικό μέρισμα – επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 2,05 ευρώ/μετοχή, ενώ το 2022 η διοίκηση είχε επιβραβεύσει τους μετόχους με το συνολικό ποσό του 1,90 ευρώ/ μετοχή.

Φυσικά, η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική του ΟΠΑΠ προϋπάρχει του Γιαν Κάρας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι επιβραβεύσεις προς τους μετόχους τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και στις μεγάλες προοπτικές των τυχερών παιχνιδιών, έχουν προσλάβει μορφή χιονοστιβάδας, με τον Τσέχο CEO να στέλνει τους μετόχους στο ταμείο, κατά μέσο όρο, περίπου τρεις φορές κάθε χρόνο (2,75x για την ακρίβεια). Και ο μεγάλος ωφελημένος αυτής της στρατηγικής δεν είναι άλλος από τον βασικό μέτοχο (ελέγχει το 50,1%), δηλαδή τη Valea Foundation του Ομίλου Allwyn, ο οποίος έχει εισπράξει τη μερίδα του λέοντος.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)