Skip to main content

Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Πώς προχωρούν οι επενδύσεις της σε Ελληνικό, Πάτρα, Ηράκλειο και Ελευσίνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Trade, Δημήτρης Παπούλης δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του εμπορικού πάρκου της Πάτρας

Σε λειτουργία θα τεθεί το Νοέμβριο το εμπορικό πάρκο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ (17.100 τ.μ.) στην Πάτρα, πλήρως μισθωμένο σε τρίτους συμπεριλαμβάνοντας και μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ.

Μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα 6μήνου ο διευθύνων σύμβουλος της Trade, Δημήτρης Παπούλης δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του εμπορικού πάρκου της Πάτρας που ολοκληρώνεται καθώς όπως είπε διαθέτει το κατάλληλο μίγμα σε μισθωτές.

Παράλληλα προχωρά η κατασκευή του αντίστοιχου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το γ’ τρίμηνο του 2025. Η κατασκευή του βρίσκεται στο 50%.

Για το νέο εμπορικό πάρκο εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η διοίκηση της Trade είπε ότι «στόχος είναι να λειτουργήσει τέλος 2027 με την κατασκευή του να ξεκινά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2025». Πρόκειται για εμπορικό πάρκο συνολικής μισθωτικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί κοντά στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας που θα κατασκευάσει στο Ελληνικό η Lamda.

Στην Ελευσίνα η Trade υλοποιεί νέο κέντρο logistics 56.000 τ.μ. με μισθωτή την Κωτσόβολος και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2025. Το έργο βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης.

Αναφορικά με τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της Inter ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο, οι πρόδρομες εργασίες επί του ακινήτου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς  και βάσει του χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Trade στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 720 – 740 εκατ. μέχρι το 2028, έχοντας δρομολογήσει νέες επενδύσεις συνολικού κόστους 206,9 εκατ. ευρώ.

Αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων 499 εκατ. ευρώ

Βάσει των στοιχείων εξαμήνου η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της είναι 499 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός της ΑΕΕΑΠ διαμορφώθηκε στα 203 εκατ. ευρώ, η καθαρή δανειακή μόχλευση στο 41,28%, τα ταμειακά διαθέσιμα στα 21 εκατ. και το μέσο επιτόκιο στο 3,8%. ‘Έχει επίσης εξασφαλίσει νέες δανειακές γραμμές της τάξης των 161 εκατ. ευρώ, μέρος εκ των οποίων αφορά σε επιδοτούμενα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για το σύνολο του 2024 η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι τα έσοδα από μισθώματα θα διαμορφωθούν σε 33 εκατ. – 35 εκατ. (αύξηση σε σχέση με το 2023 24% έως 31%), τα προσαρμοσμένα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 25 εκατ. – 26 εκατ. (συν 37% έως 43%) και τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) 11 εκατ. – 12 εκατ. (συν 24% έως 35%).

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις χθες ο κ. Παπούλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της γεωγραφικής επέκτασης στην Ανατολική Ευρώπη. Ανάφερε πως στο ραντάρ της εταιρείας βρίσκεται η αγορά της Βουλγαρίας για πιθανή τοποθέτηση εντός της προσεχούς 3τίας και σε δεύτερο χρόνο της Ρουμανίας (μετά το 2027), μέσω επιλεκτικών κινήσεων.

Ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ, Βασίλης Φουρλής επανέλαβε την πρόθεση μείωσης του ποσοστού των βασικών μετόχων στην εταιρία με ιδιωτική τοποθέτηση έως το τέλος του 2024 με στόχο την περαιτέρω αύξηση διασποράς στη μετοχή της και τη μείωση της συμμετοχής της Fourlis κάτω από το 50%.