Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Τον Οκτώβριο η αποεπένδυση του ΤΧΣ – Προς πώληση το 10% με 13%

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη του ΤΧΣ - Τα σενάρια που εξετάζονται

Στην τελική ευθεία περνά πλέον η διαδικασία για την αποεπένδυση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα.

Η εναρκτήρια σύσκεψη του ΤΧΣ πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η ΕΤΕ και το ποσοστό του Δημοσίου

Η πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 18,39%, σχεδιάζεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη καθώς, ενόψει τον αμερικανικών εκλογών (5 Νοεμβρίου), το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πιο συγκρατημένο 15 με 20 ημέρες πριν, αλλά και 15 με 20 ημέρες μετά.

Επομένως η διαδικασία αποεπένδυσης θα πρέπει να γίνει είτε στις αρχές Οκτωβρίου είτε εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέχθηκε ο Οκτώβριος.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να διατεθεί προς πώληση ένα ποσοστό γύρω στο 10%-13% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και το υπόλοιπο (γύρω στο 5%) να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ και στο Υπερταμείο από το νέο έτος (καθώς το ΤΧΣ θα απορροφηθεί από το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο).

Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι ταυτισμένη με το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτό μένει να φανεί στην πράξη, το επόμενο χρονικό διάστημα.