Skip to main content

Αλ. Εξάρχου στη «Ν»: Η νέα τράπεζα θα υπηρετήσει τον εθνικό στόχο για ανάπτυξη

Δηλώσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου στη «Ν» για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την επικύρωση της συγχώνευσης Attica BankΠαγκρήτιας από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών, εξέφρασε ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Thrivest Holding.

Η Thrivest είναι ο ιδιώτης μέτοχος που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο στη νέα τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 735 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο.

Όπως δήλωσε αποκλειστικά στη «Ν» ο κ. Εξάρχου, «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για τον στόχο της υλοποίησης του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Οι γενικές συνελεύσεις της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας επικύρωσαν τη συγχώνευση των δύο ιστορικών τραπεζικών ιδρυμάτων, που θα φέρει μία νέα σελίδα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με τόνωση του ανταγωνισμού και σαφή οφέλη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα τράπεζα, πλήρως εξυγιασμένη, με υγιή και ισχυρή, πλέον, κεφαλαιακή βάση, θα υπηρετήσει με προσήλωση τον εθνικό στόχο για ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι, με τις θέσεις που έχει λάβει ήδη στην Παγκρήτια -όπου κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο- αλλά και στην Attica Bank, αλλά και με τα κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει στη νέα τράπεζα, η Thrivest αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στο όραμα της πλήρους εξυγίανσης και ανάπτυξης του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα, όπως αυτή υλοποιείται ήδη μέσω της συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από το βήμα της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, «η συγχώνευση δεν είναι απλώς ένα βήμα για να εξυγιανθούν οι δύο τράπεζες – ενσαρκώνει το όραμά μας και τη δέσμευση των μετόχων μας για μια νέα τραπεζική πρόταση που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα δώσει εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ένα νέο, ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διπλάσιο σε μεγέθη, με υγιή ισολογισμό, υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με στόχευση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες».

Ελ. Βρεττού: Πολυδιάστατη η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας

Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου, το ενεργητικό, οι καταθέσεις και οι χορηγήσεις των δύο τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, 5,8 δισ. και 6,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνοντα στα 3 δισ. ευρώ. «Τα μεγέθη αυτά πιστοποιούν την εγκαθίδρυση της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα – αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά», ανέφερε.

Τα εκτιμώμενα μεγέθη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, στο τέλος του 2024 η νέα τράπεζα θα έχει συνολικό ενεργητικό 10 δισ. ευρώ, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος της είναι το 2027 οι χορηγήσεις να κινούνται στα 7,6 δισ. ευρώ, με σημαντικά υψηλότερα έσοδα κατά περίπου 20% σε σχέση με το άθροισμα των εσόδων των δύο τραπεζών. «Η συγχώνευση αυτή θα μας επιτρέψει, ουσιαστικά διπλασιάζοντας τα μεγέθη μας και να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας, μειώνοντας το λειτουργικό μας κόστος και ενισχύοντας την αποδοτικότητα της διοικητικής μας οργάνωσης», συμπλήρωσε η κ. Βρεττού.