Skip to main content

88η ΔΕΘ: Έντονο γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

1.000 προγραμματισμένα B2B ραντεβού μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων

Παραμένει έντονο το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ, απαντώντας σε ερώτηση της “Ν” από το βήμα της συνέντευξης τύπου για την 88η ΔΕΘ που ανοίγει αυλαία το Σάββατο με Τιμώμενη Χώρα τη Γερμανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γερμανός πρέσβης όσον αφορά το εν λόγω ενδιαφέρον για τον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αλλά όχι μόνο, καθώς όπως ανέφερε επίσης έχει περιέλθει εις γνώσιν του ότι επίκειται υπογραφή MoU μεταξύ γερμανικής εταιρείας (σ.σ. όχι από τον χώρο των ΑΠΕ) με ελληνικό φορέα στο προσεχές διάστημα.

Όπως τόνισε, επίσης, ο ίδιος από το βήμα της εκδήλωσης, “η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στην 88η ΔΕΘ αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να οδηγήσουμε σε νέο επίπεδο τις διμερείς σχέσεις μας στην οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την επιστήμη” και στο πλαίσιο της επίτιμης γερμανικής συμμετοχής έχουν προγραμματιστεί περίπου 150 εκδηλώσεις και παρουσιάσεις, με έμφαση σε θέματα τεχνολογίας, εκπαίδευσης, προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, νεοφυών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι γερμανικές εταιρείες και φορείς που συμμετέχουν στο Περίπτερο της Τιμώμενης Χώρας έχουν αυξηθεί σε 135 και όπως τόνισε ο κ.Κιντλ πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας σε έκθεση στο εξωτερικό εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα (25 χρόνια), στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν ο οικονομικός δυναμισμός, η καινοτόμος δύναμη και τα επιστημονικά επιτεύγματα της Γερμανίας.

Οι εκθέτες της Γερμανίας προέρχονται από τους παρακάτω τομείς: Κατασκευές, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Περιβαλλοντική Τεχνολογία, Τεχνολογία Πληροφοριών και Ψηφιακή Οικονομία, Βιομηχανία Υγείας και Ιατρική Τεχνολογία, Εκπαίδευση και Έρευνα, Logistics-Μεταφορές και Υπηρεσίες. Οι εκθεσιακοί χώροι του γερμανικού περιπτέρου σχεδιάστηκαν, όπως τονίστηκε, με έμφαση στη βιωσιμότητα από το αρχιτεκτονικό γραφείο gtp2 architekten και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια σκηνή για συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, αίθουσα συνεδριάσεων για εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ένα γερμανικό «σαλόνι» για τις συναντήσεις των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα δυνατή-ηχηρή θα είναι και η πολιτική εκπροσώπηση της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ, καθώς θα δώσουν το “παρών” ο Γερμανός Αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ, που και θα εγκαινιάσουν το γερμανικό περίπτερο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς επίσης ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τω Ομοσπονδιακώ Υπουργώ Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών, Όλιβερ Λούκσιτς και ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Ζέρεν Μπάρτολ.

Στους χώρους του γερμανικού περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 120 εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και workshops επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ενώ πολλές είναι και οι πολιτιστικές δράσεις της Τιμώμενης Χώρας.

Η συμμετοχή της Γερμανίας παρουσιάζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, οργανώνεται από τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας, ενώ στο πολιτιστικό και επιχειρηματικό πρόγραμμα συμβάλλουν η Γερμανική Πρεσβεία, το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Παράλληλα, η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας διοργανώνουν Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων (Β2Β) με εταιρείες από τη Γερμανία.

Οι εκθέτες της ΔΕΘ θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις (Β2Β) την Κυριακή 8/9 (11:00 – 18:00) και Δευτέρα με Πέμπτη 9-12/09 (16:20 – 20:00) στον ημιώροφο του Περιπτέρου 15 μέσα στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ. Ήδη έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα περίπου 400 εταιρείες από τους κλάδους Ενέργεια – Κυκλική Οικονομία – Αγροτεχνολογία – Γαστρονομία/Τουρισμός – Διατροφή – Τοπικές Γεύσεις – Φαρμακευτικά και Καλλυντικά – Εφοδιαστική Αλυσίδα – Ηλεκτρικά Οχήματα και θα πραγματοποιήσουν περί τα 1.000 ραντεβού.

Πάνω από 1.300 εκθέτες – Το μεγαλύτερο Drone Light Show στην Ελλάδα

Στην 88η ΔΕΘ θα συμμετάσχουν πάνω από 1.300 εκθέτες (έμμεσοι και άμεσοι), ενώ οι θεματικές της, AKADEMIA, Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία, Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Περιφέρειες-Γεύσεις από Ελλάδα, Γαστρονομία-Ξένες και Ελληνικές Λιανικές Πωλήσεις, Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός, Δημόσιοι Φορείς-Οργανισμοί και Hobby Festival θα παρουσιάσουν ό,τι πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο έχει να επιδείξει η αγορά και η οικονομία.

Η έκθεση καλύπτει όλους τους διαθέσιμους χώρους του εκθεσιακού κέντρου και μαζί με τους χώρους εκδηλώσεων τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν αξιοποιηθεί φτάνουν σχεδόν τα 32.000. Οι κρατικές διεθνείς συμμετοχές μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Γερμανία είναι 25, έναντι 18 πέρσι. Μάλιστα, μεταξύ των φετινών συμμετοχών περιλαμβάνονται χώρες που έρχονται για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, οι οποίες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιαπωνία, οι Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, το Εκουαδόρ και το Κόσοβο.

Όπως γνωστοποίησε, εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, φέτος και στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα φωτίσει για πρώτη φορά τον ουρανό της Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο σόου φωτισμένων drones, που έχει φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Τα ψηφιακά αυτά «πυροτεχνήματα», που θα «εκτοξευτούν» σε τρία δεκαπεντάλεπτα show  από 500 drones στις 9 το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου και της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, τα σχεδιάζει μια από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους παγκοσμίως, η Grizzly Entertainment και είναι τα ίδια που δημιούργησαν το γοητευτικό θέαμα των φετινών εορτασμών της 4ης Ιουλίου στο Λος Άντζελες.