Skip to main content

Οπτικές ίνες: Σε εφαρμογή η συμφωνία ΟΤΕ, Vodafone, Nova για εκπτώσεις όγκου

Καθιερώνεται ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28%

Σε εφαρμογή τίθεται άμεσα η συμφωνία εκπτώσεων όγκου στις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) μεταξύ ΟΤΕ, Vodafone και Nova με την προσδοκία να συμβάλλει στην αύξηση της διείσδυσης της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Vodafone και η Nova υπέγραψαν την εν λόγω εμπορική συμφωνία με τον ΟΤΕ, με την οποία καθιερώνεται ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων και απομένει να υπογράψουν και μεταξύ τους.

Έχει προηγηθεί η έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η ΕΕ αναγνώρισε ότι οι εκπτώσεις όγκου δύναται να αποτελέσουν θετικό βήμα προς την ταχύτερη ανάπτυξη του FTTH, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές και τη συνδεσιμότητα, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων.

Όπως εκτιμάται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα επιταχύνουν την εμπορική τους προσπάθεια και στις περιοχές που έχει κατασκευάσει δίκτυο FTTH ο ΟΤΕ (που είναι και οι περισσότερες) ενώ συνδυαστικά την προσπάθεια για αύξηση της διείσδυσης των γρήγορων ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο θα βοηθήσουν και οι δύο σχετικές δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το Smart Readiness που έχει τεθεί σε ισχύ και με το οποίο περίπου 120.000 κτίρια θα επιδοτηθούν για να αποκτήσουν υπερ- υψηλές ταχύτητες, μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας και το Gigabit Voucher το οποίο θα κάνει πρεμιέρα το Νοέμβριο. Με το Gigabit Voucher περίπου 400.000 συνδρομητές θα επιδοτηθούν μέσω κουπονιού για να συνδεθούν με ταχύτητα πάνω από 250 Mbps.

Βάσει επίσης εκτιμήσεων της αγοράς η συμφωνία εκπτώσεων όγκου μεταξύ των υφιστάμενων παρόχων δεν θα ευνοήσει τη χρήση του δικτύου FTTH της ΔΕΗ από τις Vodafone και Nova.

Η ΔΕΗ

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ το πλάνο της είναι το 2025 τα καλώδια οπτικών ινών να φτάσουν σε 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αρχικά η επιχείρηση υπηρεσιών ενέργειας σχεδίαζε να παρέχει την υπηρεσία FTTH στη χονδρική αλλά για να πετύχει τους στόχους της χρειάζεται τη συνεργασία των υφιστάμενων παρόχων. Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα εισέλθει και στη λιανική προκειμένου να διαθέσει στον τελικό χρήστη το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που κατασκευάζει.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει δεσμευτεί ο ΟΤΕ και στο πλαίσιο της συμφωνίας εκπτώσεων όγκου, το 2025 οι υπηρεσίες FTTH ΟΤΕ θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 1,68 εκατ. συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2024), το 2026 σε 2 εκατ. (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2025), το 2027 σε 2,22 εκατ. (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2026) και το 2028 σε 2,47 εκατ. συνδρομητές (γραμμές πρόσβασης εμπορικά διαθέσιμες στο τέλος του 2027).