Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι για τον ΑΔΜΗΕ, η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επανέρχεται άνω των 500 εκατ. ευρώ σε όρους αποτίμησης

«Γερές» βάσεις, ώστε να πετύχει την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 4,5 μηνών, θέτει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Κύπρου (και Ισραήλ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης, η οποία έχει ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο το 51% του ΑΔΜΗΕ, αναρριχάται κατά σχεδόν 4,5%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται άνω των 2,2 ευρώ, έχοντας ως υψηλό ημέρας τα 2,23 ευρώ.

Πρόκειται για τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 17 Απριλίου του 2024. Η ανοδική κίνηση, μάλιστα, συνοδεύεται από ένα «θερμό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 334.453 τεμάχια, συνολικής αξίας 737.500 ευρώ.

Το σημερινό ράλι τροφοδοτείται από τον «λευκό καπνό» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, με την κυβέρνηση της Λευκωσίας να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ από το 2025 έως τη λειτουργία του έργου, μ’ ένα συνολικό ποσό 125 εκατ. ευρώ.

Λιβάνης: Η τελευταία σελίδα ενός… best seller στο Χ.Α

Κάπως έτσι, η «χρυσή τομή», η οποία επιτεύχθηκε στο παρά… πέντε της λήξης του τελεσίγραφου της γαλλικής Nexans (κατασκευάστρια του καλωδίου) φαίνεται ότι αποτρέπει τη ματαίωση του μεγάλου project, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το χαρτοφυλάκιο του ΑΔΜΗΕ.

Μηδενίζει τις φετινές απώλειες

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου η μετοχή του ΑΔΜΗΕ επιστρέφει στα 2,2 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Αυγούστου, με την αποτίμηση της εισηγμένης να ξεπερνά εκ νέου το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, χάρη στο σημερινό ντεμαράζ, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βλέπει τις φετινές απώλειες να μηδενίζονται, καθώς η μετοχή «τρέχει» ένα ράλι 10% από τα χαμηλά έτους των 2,02 ευρώ (συνεδρίαση 5ης Αυγούστου).

Από εκεί και πέρα, βέβαια, χρειάζεται να καλύψει μια απόσταση της τάξης του 9%, προκειμένου να βρεθεί εκ νέου στα 2,4 ευρώ (συνεδρίαση 20ης Φεβρουαρίου), τα οποία αποτελούν την «κορυφή» του 2024.

H τρέχουσα αξία τoυ ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, σε κάθε περίπτωση, παραμένει ελκυστική στο ταμπλό, καθώς ο δείκτης κερδοφορίας P/E δεν ξεπερνά το 8,2x, ενώ ταυτόχρονα ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV βρίσκεται μόλις στο 0,6x.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)