Μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, προκειμένου να σώσει το δημιούργημά του, φαίνεται ότι καταβάλλει ο Ιωάννης Καματάκης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της MLS Πληροφορική, η οποία κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως η ελληνική… Apple, προτού τελικά τα συσσωρευμένα χρέη και οι λαθεμένες επιλογές μετατρέψουν το success story σ’ ένα… disaster story.
Η διοίκηση, έπειτα από «σιωπή» δύο ολόκληρων ετών, συγκάλεσε συνέλευση των ομολογιούχων για την επόμενη Πέμπτη (12/9), προκειμένου να παρουσιάσει ένα τελευταίο σχέδιο εξυγίανσης της τεχνολογικής εταιρείας, στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.
Εάν και ο Ιωάννης Καματάκης, ο οποίος ίδρυσε την MLS στα τέλη της δεκαετίας του ’80, δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες ούτε για το ακριβές περιεχόμενο του σχεδίου εξυγίανσης (πέραν της πρόβλεψης για μετατροπή των απαιτήσεων των ομολογιούχων σε μετοχές που αντιστοιχούν στο 90%), αλλά ούτε για την ταυτότητα του στρατηγικού επενδυτή, είναι σαφές ότι έχει την πρόθεση να βάλει ξανά στις ράγες το project.
Το αν θα τα καταφέρει, μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες είχαν καταβληθεί και στο παρελθόν, χωρίς να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η μεγάλη κατηφόρα
Σήμερα, η δραστηριότητα της tech-εταιρείας, η μετοχή της οποίας έχει «παγώσει» από τον Μάιο του 2020 στο ταμπλό του Χ.Α., είναι σχεδόν μηδενική, την ίδια ώρα που η φήμη του ίδιου του Καματάκη έχει πληγεί σημαντικά, μετά τις σοβαρές λογιστικές παραβάσεις για το έτος χρήσης 2018, οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή μεγάλων προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στη μη αποπληρωμή των κουπονιών τριών ομολογιακών δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρές ζημιές του 2019, τελευταίου έτους δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων, ξεπερνούσαν τα 31 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» πλειστηριασμών.
Η διάψευση των προσδοκιών
Όλα αυτά, βέβαια, ήρθαν να διαψεύσουν με… κρότο τις υψηλές προσδοκίες και τις μεγάλες υποσχέσεις των πρώτων ετών δραστηριοποίησης της MLS.
O Ιωάννης Καματάκης, «ποντάροντας» στο τεχνολογικό κύμα της εποχής, εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο το 2001, ενώ ακολούθως ανέπτυξε το πρώτο «made in Greece» σύστημα πλοήγησης αυτοκινήτου.
Σταθμός αποτέλεσε η κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού Android Smartphone, το οποίο ενσωμάτωνε προηγμένες -για την εποχή- τεχνολογίες. Και μην ξεχνάμε, φυσικά, την επέκταση στην αγορά των tablet.
Μετά επήλθε η μεγάλη κατηφόρα, όπου ακόμα και σήμερα αναζητείται το φρένο.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)