Skip to main content

Attica Bank – Παγκρήτια: Σήμερα το διπλό «πράσινο» στο deal – Ποια τα επόμενα βήματα

Γιάννης Στουρνάρας στη «Ν»: Ενίσχυση του ανταγωνισμού - Πιο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης της τυπικής συγχώνευσής τους βρίσκονται οι μη συστημικές τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια. Σήμερα αναμένεται το «πράσινο φως» και από τους μετόχους των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τις γενικές συνελεύσεις σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. και στις 4 μ.μ., αντίστοιχα.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI

Σε αποκλειστική δήλωση που παραχώρησε στη «Ν», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζει ότι «η δημιουργία του πέμπτου πόλου, δηλαδή υγιών και ισχυρών κεφαλαιακά μικρότερων τραπεζών, όπου βασικός άξονας θα είναι η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Βank και Παγκρήτιας Τράπεζας, αναμένεται αφενός να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα της οικονομίας σε όλους τους τομείς, και αφετέρου να παρέχει ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Πράγματι, τη στόχευση του νέου οργανισμού στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, η οποία από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης τον Ιούλιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ανάγκη να ενισχυθεί η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και όσων εξυγιαίνονται και βγαίνουν από την “ασφυξία” των servicers, είναι αναντίρρητη. Αυτόν τον ρόλο θέλουμε να έχει η νέα τράπεζα: να είναι συνώνυμη της επιχειρηματικότητας. Η ευκαιρία είναι εδώ και θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Εντός Οκτωβρίου η ΑΜΚ

Βασικό ορόσημο στη δημιουργία της νέας, πλήρως εξυγιασμένης τράπεζας είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 735 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (εντός Οκτωβρίου) όπου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεισφέρει έως 475 εκατ. ευρώ και η Thrivest -συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου- έως 200 εκατ. ευρώ. Πέραν της άμεσης συνεισφοράς των μετόχων σε κεφάλαια συνολικού ύψους 675,10 εκατ. ευρώ, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου.

Στόχος της άντλησης των εν λόγω κεφαλαίων είναι, αφενός, η κάλυψη του κεφαλαιακού κενού που προκάλεσε η ένταξη των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» και, αφετέρου, η χρηματοδότηση του business plan της νέας ενιαίας τράπεζας συμπεριλαμβανομένου του κόστους αναδιοργάνωσης και των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.

Ελ. Βρεττού: Πολυδιάστατη η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας

H σύσταση του νέου Δ.Σ.

Εντός του Νοεμβρίου -μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ- αναμένεται οι μέτοχοι να προτείνουν τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου τα οποία κατόπιν θα προωθηθούν για έγκριση στον επόπτη. Οι εισηγήσεις των μετόχων θα λάβουν υπόψη τους τις προϋποθέσεις καταλληλότητας (Fit & Proper) που υπαγορεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δεδομένου ότι τα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν το Δ.Σ. θα πρέπει να λάβουν έγκριση από τη Φραγκφούρτη.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν, πάντως, ότι το τιμόνι της νέας τράπεζας θα παραμείνει στα χέρια της διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank Ελένης Βρεττού, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο θα γίνουν αλλαγές σε επίπεδο προέδρου Δ.Σ. ή εάν θα διατηρήσει τη θέση του ο νυν πρόεδρος Ιωάννης Ζωγραφάκης.

Τελευταία εκκρεμότητα

Τις προηγούμενες ημέρες προηγήθηκαν σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας η εποπτική έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τελευταία τυπική εκκρεμότητα συνιστά η έγκριση της συγχώνευσης από το ΓΕΜΗ, η οποία αναμένεται να κλείσει εντός της εβδομάδας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργική συγχώνευση των δύο οργανισμών υπό νέα εταιρική ταυτότητα στις αρχές του 2025.