Skip to main content

Λιβάνης: Η τελευταία σελίδα ενός… best seller στο Χ.Α

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Εκτός Χρηματιστηρίου οδηγήθηκε η εταιρεία του Ηλία και της Γιώτας Λιβάνη

Την τελευταία σελίδα στην πολύχρονη παρουσία της (εισήχθη στο ταμπλό το 2001) στο Χρηματιστήριο Αθηνών «γύρισε» χθες η μετοχή του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη της ομώνυμης επιχειρηματικής οικογένειας, η οποία επί σειρά ετών αποτέλεσε το συνώνυμο των… best seller.

Ουδείς, εξάλλου, μπορεί να ξεχάσει την τεράστια επιτυχία του «100 Χρόνια Μοναξιά», του «Αλχημιστή» ή του «Κώδικα Ντα Βίντσι» –ένα βιβλίο που έσπασε ρεκόρ πωλήσεων στην ελληνική αγορά και συνιστά μέχρι και σήμερα ένα από τα πλέον δημοφιλή.

Ηλίας Λιβάνης

Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν το… λαμπρό και ένδοξο παρελθόν, καθώς το σήμερα φαίνεται πιο «ξεθωριασμένο» από ποτέ. Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, η μετοχή της ιστορικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των εκδόσεων και των εκτυπώσεων, διεγράφη οριστικά από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, ως φυσικό επακόλουθο της επί μακρόν αναστολής διαπραγμάτευσης του τίτλου, ο οποίος είχε φθάσει να αξίζει λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης -η χαμηλότερη σ’ όλο το ταμπλό.

Τα χρέη, οι εκποιήσεις και η… έξωση

Ο Ηλίας Λιβάνης και η Γιώτα Λιβάνη, παιδιά του ιστορικού ιδρυτή της εταιρείας και στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, οι οποίοι τρέχουν την -πρώην πλέον- εισηγμένη, είχαν τεθεί στο «στόχαστρο» των χρηματιστηριακών αρχών εδώ και αρκετούς μήνες λόγω των σταθερά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά και της μη δημοσίευσης, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός, των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2022 και του 2023.

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Η ευρύτερη κρίση που βίωσε ο κλάδος του βιβλίου τα προηγούμενα χρόνια, αναμφίβολα, εξελίχθηκε σε «μαύρη τρύπα» για τα δύο αδέρφια, επιταχύνοντας την καθοδική πορεία των Εκδόσεων Λιβάνη (ή «Νέα Σύνορα», όπως είναι επίσης γνωστή η εταιρεία), οι οποίες ουδέποτε κατάφεραν να εφαρμόσουν τη συμφωνία εξυγίανσης και το σχέδιο ανάκαμψης του 2018.

Τα χρέη για την οικογένεια Λιβάνη άρχισαν εκ νέου να συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα μαζικό κύμα προσφυγών και εκποιήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση (α’ εξάμηνο του 2022), οι συνολικές υποχρεώσεις (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ, όταν ο εξαμηνιαίος τζίρος μετά βίας ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Κάπως έτσι, η απόφαση της Λεωφόρου Αθηνών να κάνει… έξωση στην ιστορική εκδοτική εταιρεία της οικογένειας Λιβάνη, η οποία εξελίχθηκε και γιγαντώθηκε παράλληλα με τη Μεταπολίτευση, αποτελεί το αναμενόμενο τέλος για ένα βιβλίο με άδοξο φινάλε.

Χρηματιστήριο: Ο «βαρύς» Σεπτέμβριος φέρνει συνήθως… τρόμο – Τι έχει συμβεί την τελευταία 10ετία

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)