Skip to main content

Novartis: Αρνείται τους ισχυρισμούς της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αρνείται ότι εφάρμοσε στρατηγική αποκλεισμού ανταγωνιστικών φαρμάκων για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας

Τη διαφωνία της αναφορικά με το περιεχόμενο της εισήγησης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού σημείωσε χθες η Novartis Hellas έπειτα από την ανακοίνωση της δεύτερης για εξέταση στην ολομέλεια στοιχείων που δείχνουν ότι η εταιρεία εφάρμοσε στρατηγική αποκλεισμού ανταγωνιστικών φαρμάκων που αφορούν τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η εταιρεία Novartis όχι μόνο διαφωνεί με την εισήγηση, αλλά αρνείται κατηγορηματικά και τους ισχυρισμούς σχετικά με τις αποδιδόμενες πρακτικές του παρελθόντος, τους οποίους, όπως λέει, θα αντικρούσει με κάθε νόμιμο μέσο στη συνεχιζόμενη διοικητική διαδικασία.

Η Novartis επιβεβαιώνει ότι έχει παραλάβει την εισήγηση από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) και τη μελετά με ιδιαίτερη προσοχή.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως σέβεται τον θεσμικό ρόλο των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, παραμένοντας προσηλωμένη στη χώρα και στους Έλληνες ασθενείς, ωστόσο διαφωνεί με το περιεχόμενο.

Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 4 Δεκεμβρίου στοιχεία που προκύπτουν από σχετική έρευνα, επισημαίνοντας ότι η στρατηγική που υιοθέτησε και εφάρμοσε η Novartis στην ελληνική αγορά, είτε αυτή αφορούσε την είσοδο νέων φαρμάκων, είτε τη διακοπή χρήσης φαρμάκων ήδη σε ευρεία χρήση και την απαγόρευσή κυκλοφορίας τους στην ελληνική αγορά, ζημίωσε άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο, τους ανταγωνιστές, καθώς και τους καταναλωτές/ασθενείς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Novartis κατείχε δεσπόζουσα θέση στην αγορά οφθαλμιατρικών φαρμάκων για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας και η στρατηγική της συμπεριελάμβανε γιατρούς και νοσοκομείου του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.