Skip to main content

Βακάκης: Ο μεγάλος χαμένος (;) του καλοκαιριού – Η απώλεια 1 δισ. ευρώ σε λιγότερο από τέσσερις μήνες

Επί προσωπικού: Ο Απόστολος Βακάκης βλέπει την κεφαλαιοποίηση της Jumbo στα 3,11 δισ. ευρώ

Στους μεγάλους χαμένους του Αυγούστου -και συνολικά του φετινού καλοκαιριού- συγκαταλέγεται η Jumbo του ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου, Απόστολου Βακάκη, ο οποίος βλέπει τη μετοχή της εταιρείας του να συνεχίζει την κατρακύλα των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών, έχοντας απολέσει τουλάχιστον 25% ή αλλιώς περίπου 1 δισ. ευρώ (από 4,08 σε 3,11 δισ. ευρώ) σε σχέση με τις ιστορικές «κορυφές» του Μαΐου (30 ευρώ/μετοχή).

Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μην ήταν η πλέον ευνοϊκή, αλλά και η ίδια η διοίκηση Βακάκη έβαλε το χεράκι της σ’ αυτή την καθοδική πορεία της εισηγμένης, η οποία πριν μερικές ημέρες «βούτηξε» έως τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών (21,6 ευρώ), ανακόπτοντας τη σταθερά ανοδική κίνηση των προηγούμενων δύο ετών.

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές δεν έχουν ανακτήσει τις απώλειες από το sell off της 5ης Αυγούστου

Κι αυτό, διότι στις αρχές του μήνα έσπευσε να ανακοινώσει τη δεύτερη διαδοχική υποβάθμιση του guidance, κατεβάζοντας τον πήχη των πωλήσεων στο +4% (από +8% έως +10% αρχικά) και αναθεωρώντας την πρόβλεψη για την καθαρή κερδοφορία στα επίπεδα του 2023. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με το μπαράζ των ρευστοποιήσεων να οδηγεί τη μετοχή έως το ζενίθ των 21,6 ευρώ (σήμερα έχει ανακάμψει στα 22,8 ευρώ, κερδίζοντας +5%).

Από 26,7% στο σημερινό 16,4%

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη απόφαση του Απόστολου Βακάκη, ο οποίος ξεκίνησε το 1985 με ένα και μοναδικό κατάστημα παιχνιδιών στη Γλυφάδα -προτού «χτίσει» τη σημερινή αυτοκρατορία παιχνιδιών σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία- να περιορίσει περαιτέρω τη μετοχική του συμμετοχή, αναμφίβολα, έχει προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά στην επενδυτική κοινότητα.

Η παραχώρηση του 3% των μετοχών τον περασμένο Μάιο, έχει φέρει πλέον το μερίδιο του βασικού μετόχου μόλις στο 16,4%, όταν πριν μία επταετία ξεπερνούσε το 26,7%. Και το ερώτημα που πλανάται στην αγορά είναι τι άλλο μπορεί να σηματοδοτήσει αυτή η εξέλιξη για τον 70χρονο (γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1954) επιχειρηματία και manager, ο οποίος σε κάθε περίπτωση έχει αποδείξει ότι διαθέτει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. 

Αλεξίου: Το ράλι +900% στην 4ετία και η επόμενη… πίστα για τη Cenergy

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)