Skip to main content

Χρηματιστήριο – Motor Oil: Εν αναμονή της «έκρηξης» στην αξία των συναλλαγών

(EUROKINISSI)

Σήμερα η αφαίρεση από τον MSCI Standard Greece

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Motor Oil, καθώς στο τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα διαγραφεί από τον MSCI Standard Greece και θα προστεθεί στον MSCI Greece Small Cap.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να επιφέρει «έκρηξη» στην αξία των συναλλαγών στις τελικές δημοπρασίες, με τις εκροές κεφαλαίων, φυσικά, να έχουν τον πρώτο λόγο, δεδομένης της αφαίρεσης από τον βασικό δείκτη του MSCI.

Άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας παρατηρείται ένας σταθερά υψηλός τζίρος, ο οποίος ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 9 εκατ. ευρώ ημερησίως, δηλαδή υπερδιπλάσιος του μέχρι πρότινος μ.ο. (3,7 εκατ. ευρώ για το 2024)

«Αντέχει» η μετοχή

Πάντως, η τιμή της μετοχής, μετά την πρόσφατη αναδίπλωση έως το χαμηλό 20μήνου των 20,9 ευρώ (κλείσιμο 5/8), επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα, διατηρούμενη σ’ ένα στενό εύρος μεταξύ 21 και 22 ευρώ.

Αλεξίου: Το ράλι +900% στην 4ετία και η επόμενη… πίστα για τη Cenergy

Κι αυτό αποδεικνύει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές, κόντρα στη θέση short, την οποία έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες γνωστό fund του εξωτερικού.

Στη σημερινή συνεδρίαση, μάλιστα, καταγράφεται αισθητή άνοδος κατά 2,06% για την εισηγμένη, η οποία ενισχύεται στα 21,8 ευρώ, έχοντας πετύχει τζίρο αξίας 3 εκατ. ευρώ έως τη 1.00 το μεσημέρι.

Ελκυστική αποτίμηση

Σίγουρα, τα απολύτως ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη (κέρδη 361 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2024 έναντι 275 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023) και η ελκυστική αποτίμηση αποτελούν δύο δυνατά «χαρτιά», τα οποία περιορίζουν τις ρευστοποιήσεις.

Ας σημειωθεί ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E διαμορφώνεται στο 2,6x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV δεν ξεπερνά το 0,85x.

Από την άλλη πλευρά, η αθροιστική πτώση της μετοχής μέσα στο 2024 ανέρχεται περίπου στο -10%, με την απόσταση από τα φετινά ιστορικά υψηλά των 28,5 ευρώ να υπερβαίνει το -23%.

Κάπως έτσι, η χρηματιστηριακή αξία της Motor Oil έχει «ψαλιδιστεί» στα 2,4 δισ. ευρώ έναντι των «κορυφών» των 3,1 δισ. ευρώ, οι οποίες είχαν επιτευχθεί τον Μάιο.

Ο βασικότερος λόγος αυτής της οπισθοχώρησης σχετίζεται με την έκτακτη φορολογία στα καθαρά κέρδη του 2023, μια κυβερνητική απόφαση η οποία είχε ως έμμεσο αποτέλεσμα -σύμφωνα με τη διοίκηση- τη διαγραφή από τον MSCI Standard Greece.

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές δεν έχουν ανακτήσει τις απώλειες από το sell off της 5ης Αυγούστου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)