Skip to main content

Μυλωνάς: Η εξαετία που άλλαξε την Εθνική – Το ράλι κατά 200%, η επιβράβευση των μετόχων και η εκκρεμότητα του ΤΧΣ

Επί προσωπικού: Ο Παύλος Μυλωνάς ανέλαβε τη θέση του CEO το καλοκαίρι του 2018

Μια «γεμάτη» εξαετία έχει αισίως συμπληρώσει στο «τιμόνι» της Εθνικής ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά πρόσωπα πίσω από την «αναγέννηση» και το comeback της παλαιότερης εν λειτουργία τράπεζας της χώρας (ιδρύθηκε το 1841).

Και τα εύρωστα οικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με τη διανομή των μερισμάτων και την αποεπένδυση του ΤΧΣ αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα αυτής της σταθερά ανοδικής πορείας.

Η μεταμόρφωση σε σχέση με το 2018

George Vitsaras / SOOC

Ο Παύλος Μυλωνάς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία στην Εθνική πριν 24 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή το 2000, έχοντας ήδη εργασιακή εμπειρία σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ.

Το 2018 επελέγη από το ΤΧΣ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Και σήμερα, εν έτει 2024, έχει καταφέρει να αναμορφώσει πλήρως την εικόνα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος -με τη συνδρομή, φυσικά, της ευρύτερης ανάκαμψης της οικονομίας.

Για του λόγου το αληθές: Το 2018, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανέρχονταν στο 40,9%, ο δείκτης CET1 βρισκόταν στο 16,1% και τα οργανικά κέρδη υπολογίζονταν σε 114 εκατ. ευρώ.

Το 2023, ο Παύλος Μυλωνάς ανακοίνωσε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο 3,7%, δείκτη CET1 στο 17,8% και οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο επέτρεψε στον CEO να μοιράσει μέρισμα 332 εκατ. ευρώ (30% επί των καθαρών κερδών), στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από 16 χρόνια.

Ράλι +200%

Και επειδή το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνήθως λέει την αλήθεια, η άνοδος της μετοχής της ΕΤΕ μέσα σ’ αυτήν την εξαετία ανέρχεται στο +200%, παρά το γεγονός μάλιστα, ότι η εισηγμένη έχει διορθώσει κατά περίπου 10% από τα πρόσφατα υψηλά των 8,6 ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση είχε πιάσει το «ταβάνι» των 7,8 δισ. ευρώ (σήμερα υπολογίζεται σε 7,1 δισ. ευρώ).

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές δεν έχουν ανακτήσει τις απώλειες από το sell off της 5ης Αυγούστου

Όμως, εξίσου ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για το 2024 (οργανικά κέρδη 646 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο), με τη διοίκηση να προβλέπει διανομή μερίσματος ύψους 40% επί των φετινών καθαρών κερδών.

Την ίδια στιγμή, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών (2,8 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο), με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (επί οργανικής κερδοφορίας) να βελτιώνεται στο 17,4%.

ΤΧΣ πριν τις επαναγορές

Μην ξεχνάμε, δε, και το «παράθυρο» που έχει ανοίξει ο Μυλωνάς αφενός για υψηλότερα μερίσματα, αφετέρου για επαναγορές μετοχών, δεδομένης της πρόβλεψης για σταθερή καθαρή κερδοφορία 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος 3ετίας.

Αυτό, βέβαια, θα πρέπει να περιμένει για λίγο, καθώς μεσολαβεί η εκκρεμότητα για τη διάθεση του εναπομείναντος ποσοστού του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας (18,3%), με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται αυτές τις ημέρες.

Αλεξίου: Το ράλι +900% στην 4ετία και η επόμενη… πίστα για τη Cenergy

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)