Skip to main content

Οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους να πληρώνουν λιγότερα τους εργαζόμενους

Πώς μειώνουν το εργατικό κόστος, σε πολλούς κλάδους - Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο λιανικό εμπόριο, όπου ο μέσος μισθός για νέες προσλήψεις είναι μειωμένος κατά 55,9%

Όταν οι εταιρείες έχουν να επιλέξουν μέσα από μία μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων, μειώνουν τους μισθούς. Πλέον οι εργοδότες  προσπαθούν αθόρυβα να επαναπροσδιορίσουν τα επίπεδα αμοιβών των εργαζομένων, λέγοντας ότι η εποχή της υπεραμοιβής των ταλέντων έχει τελειώσει.

Οι εταιρείες έχουν πια περισσότερες επιλογές σχετικά με το ποιον μπορούν να προσλάβουν και με ποια αμοιβή, ενώ μερικές φορές προβληματίζονται για το αν χρειάζεται πραγματικά να προσλάβουν ένα ταλέντο για δουλειά που θα αρκούσε να κάνει ένας εργατικός υπάλληλος.

Οι μισθοί που δίνονται σε νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους έχουν ήδη συρρικνωθεί σε σχέση με περυσι στον τεχνολογικό τομέα και τώρα επεκτείνεται στις κατασκευές, τη μεταποίηση, τον κλάδο των τροφίμων και άλλους τομείς, σύμφωνα με ανάλυση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που έχουν αναρτηθεί στο ZipRecruiter.com.

Όσοι αναζητούν δουλειά αναφέρουν ότι οι θέσεις εργασίας που έδιναν μισθούς μεταξύ 175.000 και 200.000 δολαρίων πριν από ένα χρόνο, τώρα προσφέρονται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια λιγότερα, μια αλλαγή που τους αναγκάζει να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους.

 Μετακομίσεις και συμβασιούχοι

Επίσης, οι επιχειρήσεις μετακομίζουν σε πόλεις με χαμηλότερο εργατικό κόστος ή προσλαμβάνουν συμβασιούχους, σύμφωνα με τους υπεύθυνους προσλήψεων.Τα αφεντικά βρίσκουν τρόπους να πληρώνουν λιγότερα τους εργαζόμενους

Ακόμη και οι ωρομίσθιες θέσεις εργασίας που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο δύσκολο να καλυφθούν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος,  προσφέρονται με χαμηλότερες αμοιβές από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Ανάμεσα στις αγγελίες για περισσότερους από 20.000 διαφορετικούς τίτλους θέσεων στο ZipRecruiter.com φέτος, τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η γεωργία, οι μεταφορές , η μεταποίηση και τα τρόφιμα κατέγραψαν πτώση του μέσου όρου των αμοιβών. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο λιανικό εμπόριο, όπου ο μέσος μισθός για νέες προσλήψεις είναι μειωμένος κατά 55,9%, ακολουθεί η γεωργία με μείωση 24,5% και η μεταποίηση με πτώση 17,3%.

Λιγότερο έμπειρους ή εκπαιδευόμενους

Ο Tom Locke, ιδιοκτήτης franchisee της McDonald’s που έχει 56 εστιατόρια στο Οχάιο, την Πενσυλβάνια και τη Δυτική Βιρτζίνια, δίνει στους ωρομίσθιους 13 δολάρια την ώρα, αλλά τα μπόνους υπογραφής και άλλα κίνητρα για την πρόσληψη που παρείχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν εξαφανιστεί.

Οι μισθολογικές αναπροσαρμογές επηρεάζουν και τον κλάδο των υπαλλήλων γραφείου. Οι εταιρείες δίνουν μισθούς που λίγο πάνω από τα 60.000 δολάρια. ενώ στο παρελθόν οι αμοιβές κυμαίνονταν μεταξύ 80.000 και 100.000 δολαρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες επιδιώκουν να προσελκύσουν λιγότερο έμπειρους, η εκπαιδευόμενους , οι οποίοι αμείβονται λιγότερο από τους βετεράνους λένε σύμβουλοι επιχειρήσεων.

Το τέλος των «εργαζομένων – μονόκερων»

Η Brooke Weddle, ανώτερη εταίρος της McKinsey & Co., δήλωσε ότι ένας πελάτης αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει να προσλαμβάνει «αστέρες»« θέτοντας σε εφαρμογή μια στρατηγική προσλήψεων «όχι πια μονόκεροι»(σσ: κορυφαίοι επαγγελματίες με εξειδικευμένες δεξιότητες που μπορούν να διεκδικήσουν υπερμεγέθεις μισθούς για να μειώσει το κόστος.

Άλλες επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, δήλωσε ο Weddle, ηγετικό στέλεχος της ομάδας της McKinsey που ασχολείται με θέματα προσωπικού. Αντί να προσλαμβάνουν αναλυτές δεδομένων στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, προσλαμβάνουν εργαζόμενους στο Μεξικό ή σε φθηνότερα μέρη της Ευρώπης, όπως η Πολωνία, για να εξοικονομήσουν εργατικό κόστος.

naftemporiki.gr