Skip to main content

Χρηματιστήριο – Jumbo: Αφήνει βαθύ «πλήγμα» ο Αύγουστος – Κοντά στο 9% οι απώλειες

Παρά την ανοδική αντίδραση στη σημερινή συνεδρίαση

Βαθιά πληγωμένη από τον Αύγουστο είναι η μετοχή της Jumbo, η οποία σήμερα (29/8) προσπαθεί να ανακτήσει ένα μέρος των μεγάλων απωλειών, βελτιώνοντας ελαφρώς την εικόνα των τελευταίων εβδομάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται κατά 1%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 22,8 ευρώ, ενώ νωρίτερα βρέθηκε έως τα υψηλά ημέρας των 22,9 ευρώ.

Η ανοδική κίνηση, βέβαια, συνοδεύεται από ισχνό συναλλακτικό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μόλις 22.759 τεμάχια, συνολικής αξίας 540.186 ευρώ -όταν ο μέσος τζίρος του έτους ξεπερνά τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Βακάκης: Πώς σε 7 χρόνια πούλησε το 10% της Jumbo

Απώλεια 1 δισ. ευρώ

Από τις αρχές του τρέχοντος μήνα -και ενώ απομένει μία συνεδρίαση- η μετοχή της Jumbo χάνει σχεδόν 9%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της εταιρείας να ανέρχεται μετά βίας στα όρια των 3,1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι έχει απολέσει 1 δισ. ευρώ (-24%) σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Μαΐου, όταν η μετοχή έφθασε στο «ταβάνι» των 30 ευρώ/μετοχή ή των 4 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι μεσολάβησαν τόσο η αιφνιδιαστική διάθεση του 3% των μετοχών από τον βασικό μέτοχο Απόστολο Βακάκη, όσο και η διπλή καθοδική αναθεώρηση του guidance για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024.

Αρχικά, η διοίκηση αναθεώρησε στο +8% τον στόχο για την αύξηση των φετινών πωλήσεων (από 8% έως 10% προηγουμένως), ενώ ακολούθησε μια περαιτέρω καθοδική επικαιροποίηση του guidance στο +4%.

Όσον αφορά το placement από τον κ. Βακάκη, ο οποίος πλέον ελέγχει μόλις το 16% των μετοχών, είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα, δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήλεγχε το 26,7%.

Πτώση 10% στο 2024

Κάπως έτσι, μέσα στο τρέχον έτος, η μετοχή της Jumbo χάνει αθροιστικά 10%, απέχοντας μόλις 5% από τα φετινά χαμηλά των 21,6 ευρώ (χαμηλά 15 μηνών), τα οποία σημειώθηκαν στις 9 Αυγούστου.

Πάντως, η σταθερή διολίσθηση τoυ τελευταίου τετραμήνου έχει βελτιώσει αισθητά τους δείκτες ελκυστικότητας, με τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να βρίσκεται στο 10,2x και τη λογιστική αξία P/BV να ανέρχεται στο 2,3x.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 33,7 ευρώ, κάτι που ενσωματώνει ανοδικό περιθώριο της τάξης του 48%.

Φουρλής: Το… ανεξήγητο -20% στο 12μηνο, η «εγκλωβισμένη» αξία των 200 εκατ. και η επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)