Skip to main content

Αλεξίου: Το ράλι +900% στην 4ετία και η επόμενη… πίστα για τη Cenergy

Επί προσωπικού: O CEO βλέπει την αξία της εισηγμένης να οδεύει προς τα 2 δισ. ευρώ

Τέσσερα χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου συμπληρώνει σε λίγες ημέρες ο Αλέξης Αλεξίου, με την «επέτειο» να συμπίπτει χρονικά με μια κρίσιμη συγκυρία για τη Cenergy Holdings.

Αυτή της κατασκευής του νέου εργοστασίου καλωδίων στις ΗΠΑ, αλλά και της δρομολογούμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) έως και 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο εξελίξεις, οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη και οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν την εισηγμένη στην επόμενη πίστα.

Ο CEO της Cenergy, Αλέξης Αλεξίου

Όλα αυτά φέρνουν μεταξύ άλλων την υπογραφή του Αλέξη Αλεξίου, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Cenergy από το 2020, ενώ από το 2008 κατέχει και τα ηνία της θυγατρικής Ελληνικά Καλώδια.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν ανέλαβε τις τύχες της εισηγμένης, η τιμή της μετοχής βρισκόταν στην περιοχή του 1 ευρώ. Σήμερα, αγγίζει τα 10 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει ένα ράλι σχεδόν +900%.

Η αναβαθμισμένη κερδοφορία

Το 2019 η καθαρή κερδοφορία της Cenergy ανερχόταν σε 20,1 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε στα 72,9 εκατ. ευρώ (+262%). Αντίστοιχα, ο τζίρος από τα προ-πενταετίας 0,95 δισ. ευρώ έχει πλέον εκτοξευθεί στο 1,628 δισ. ευρώ (+70%).

Φουρλής: Το… ανεξήγητο -20% στο 12μηνο, η «εγκλωβισμένη» αξία των 200 εκατ. και η επόμενη ημέρα

Ταυτόχρονα, το ανεκτέλεστο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το guidance για φέτος, μετά και τα μεγέθη του α’ τριμήνου, να προβλέπει προσαρμοσμένο EBITDA στα 245 έως 265 εκατ. ευρώ έναντι 213 εκατ. ευρώ το 2023 (90 εκατ. το 2019).

Η σημασία της ΑΜΚ

Την ίδια στιγμή, μόνο απαρατήρητη δεν περνά η απόφαση για ενδεχόμενη ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν οι πρώτες ανάγκες της επένδυσης στις ΗΠΑ.

Όμως, πέραν τούτου, θα προκύψει όφελος και όσον αφορά τη μετοχική διασπορά της Cenergy. Με την προτεραιότητα να δίνεται σε μετόχους μειοψηφίας, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του νυν βασικού μετόχου, δηλαδή της Viohalco (ελέγχει το 79%), θα κατέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας κατ’ επέκταση το free float. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελκυστικότητα και την εμπορευσιμότητα του τίτλου.

Προς τα 2 δισ. ευρώ

Και μπορεί η συνεργασία με την Orsted -μετά το «πάγωμα» του δανέζικου project για αιολικό πάρκο στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού- να έχει προς το παρόν μπει στον «πάγο», κάτι που φαίνεται ότι επιτάχυνε τις διαδικασίες για το εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, αλλά ο Αλέξης Αλεξίου βλέπει την αξία της εισηγμένης να ξεπερνά με άνεση το 1,8 δισ. ευρώ, οδεύοντας ολοταχώς για το ορόσημο των 2 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, η διαρκής επέκταση των δικτύων ενέργειας και η συνεχής διείσδυση των ΑΠΕ αποτελούν εγγύηση για ισχυρές επιδόσεις και τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η ίδια η αγορά.

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» το ράλι στις τράπεζες, αποδόσεις έως και +58% στο 8μηνο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)